Svenskere investerer 350 millioner i biomassekedler på Aarhus Havn

Foto: Aarhus Havn

Den svenske fødevarevirksomhed AAK investerer 500 millioner svenske kroner i biomassekedler på Aarhus Havn.

Publisert

Fødevarevirksomheden AAK har netop besluttet at investere 500 millioner svenske kroner – svarende til godt 350 millioner danske kroner – i biomassekedler. Det vil give en CO2-reduktion på cirka 90 procent eller cirka 45.000 tons mindre CO2 om året.

AAK har i de seneste fem år drevet et mindre biomassefyr som pilotprojekt på Aarhus Havn med det mål at gøre driften mere bæredygtig. Som følge af de positive erfaringer fra pilotprojektet, vil der nu blive installeret to nye 18 MW-kedler.

De tre kedler vil samlet set reducere virksomhedens CO2-udledning (Scope 1) med 16 procent, og behovet for fossilt brændstof til den produktion vil stort set være elimineret.

Installationen vil foruden den store reduktion af CO2 generere betydelige økonomiske besparelser på op imod 100 millioner svenske kroner årligt, da fossilt brændstof vil blive erstattet af shea-mel, som er et biprodukt fra virksomhedens sheaolie-produktion. Projektet forventes at blive afsluttet ved udgangen af ​​2023.

Brugen af shea-mel som brændstof i de nye kedler vil generere en del aske, som efterfølgende kan udnyttes som gødning, og på den måde vil næsten hele sheakernen blive brugt.

Powered by Labrador CMS