Danske Havne: Flot pris til Østersøens perle

Rønne Havn. Foto Danske Havne

Rønne Havn får initiativpris af Dansk Industri. De danske havne er fremme i skoene med grøn omstilling.

Publisert

”Det er megaflot, at Rønne Havn, vores dynamiske perle i Østersøen, får Dansk Industris Initiativpris for at turde satse målrettet og engageret på at spille havnen ind i den grønne omstilling.” Sådan siger direktør i brancheorganisationen Danske Havne, Tine Kirk, som kommentar til, at Rønne Havn tirsdag har fået Dansk Industris lokale Initiativpris.

Den fornemme hæder er blandt andet kommet med begrundelsen, at “Rønne Havn A/S har været fantastisk gode til at forudse og udnytte mulighederne for at gøre Bornholm til en vigtig spiller i den grønne klimadagsorden. De har haft et beundringsværdigt mod til at satse og foretage de nødvendige investeringer for at fremtidssikre havnens virke og skabe vækst og udvikling på Bornholm,” lyder det i formuleringen fra formand for DIBornholm, Kenn Kjellberg.

Nøgleordet i havnens strategi har netop været ”fremtidssikring”, og dét formår Bornholms store havn, mener Danske Havne.

I det hele taget har de grønne havne-nyheder stået i kø i årets første to måneder. For eksempel vil Hanstholm Havn næste år blive Europas første CO2-neutrale fiskerihavn via et anlæg på havnen, der skal sikre fiskerflåden klimavenligt metanol. Havnene i Esbjerg og Aabenraa er på banen med hhv. verdens første landstrømsanlæg baseret på brint, og et stort Power-to-X-anlæg.

Senest har Vordingborg Havn medddelt, at man sammen med en partner etablerer verdens første anlæg af sin art, der skal producere grønne brændsler til fly. Dermed bliver en dansk havn omdrejningspunkt for statsministerens hensigter fra nytårstalen om at etablere grønne, danske flyruter.

Danske Havne formulerede for to år siden en grøn vision, som havnene arbejder målrettet efter, og som i tiltagende omfang binder de danske havne og den grønne omstilling i Danmark uløseligt sammen.

Hvert år udgiver brancheorganisationen rapporten “Grønne Erhvervshavne” med status på fremskridtene i den grønne omstilling i havnene. Næste rapport udkommer den 25. april på Havnekonferencen i Aalborg.

Powered by Labrador CMS