Se videoen: Vraget af historisk skib fundet efter 107 år

Antarktis - dog ikke stedet for fundet af Endurance. Arkivfoto: Henrique Setim / Unsplash
Antarktis - dog ikke stedet for fundet af Endurance.

Vraget af skibet Endurance, der gik til bunds under en Antarktis-ekspedition ledet af den britiske polarforsker Sir Ernest Shackleton, er blevet fundet i “usædvanlig god stand”.

Publisert Sist oppdatert

107 år. Så længe skulle der gå fra skibet Endurance i 1915 sank under en ekspedition ved Antarktis, til det atter blev opdaget af et hold marinearkæologer ved hjælp af undersøiske droner. Det skriver britiske BBC.

Vraget er blevet fundet på over en kilometers dybde på bunden af et af verdens koldeste farvande – Weddelhavet – ud for Antarktis.

“Vi har med succes fuldendt verdens vanskeligste skibsvragseftersøgning med konstante kampe mod is, snestorme og temperaturer på under 18 minusgrader. Vi har opnået, hvad folk troede var umuligt,” siger John Sears, der har ledt missionen ved Antarktis, til BBC.

Det 43 meter lange træskib blev i starten af 1900-tallet sendt afsted på ekspedition mod det kolde kontinent under ledelse af den britiske polarforsker Sir Ernest Shackleton og 27 andre besætningsmedlemmer, men Endurance blev fanget af isen, og herefter begyndte en månedlang overlevelseskamp ombord på fartøjet.

Besætningenen levede af både sæler og pingviner inden de begav sig ud på et togt i en redningsbåd for at nå en hvalfangststation cirka 1300 kilometer væk. Først her fik de hjælp, og hele besætningen endte med at overleve ekspeditionen.

Powered by Labrador CMS