I dag fylder Fjord&Bælt Centret i Kerteminde 25 år

Foto: Fjord&Bælt

Sælen og den danske hval marsvinet var for 25 år siden, ligesom i dag, udsat for miljøtrusler, især på grund af støj under vandet. Men der manglede viden, der kunne hjælpe dyrene.

Publisert

Derfor tog Syddansk Universitet initiativet til at lave en forskningsstation med ideelle vilkår for havpattedyrene i Kerteminde Havn. Fjord&Bælt skulle samtidigt være et levende formidlingscenter, så borgere, turister og ikke mindst skolebørn kunne opleve og forstå arbejdet for at hjælpe dyrene.

Igennem årene har 1.5 millioner gæster besøgt centret. Samtidigt har centret skabt en masse liv og omsætning i Kerteminde, og i dag er Fjord&Bælt et knudepunkt for turismen i Kerteminde, for skolebørn fra hele landet, for borgerne i Kerteminde og et forskningscenter, som tiltrækker forskere fra hele verden.

”Her ved 25-års jubilæet står vi stærkere end nogensinde før. Vi står på fast grund med en mission, der gennemsyrer alle vores aktiviteter, dagligdag og planer for fremtiden: At inspirere til bevarelse af naturen omkring os – gennem oplevelse, fascination og forståelse. Eller kort: At inspirere til bevarelse af naturen,” lyder det fra direktør hos Fjord&Bælt, Mette Thybo.

Aktiviteterne på Fjord&Bælt er i dag sammensat af både det fagligt interessante og det mangeartede, sjove og underholdende. Altid med fokus på havet, og målgruppen er både børn og voksne, studerende og forskere.

”Med åbningen af sæson 2022 satte centret en række besøgsrekorder, blandt andet med den til dato mest velbesøgte vinterferie. Nøglen hertil er fornyelse. Hvert år har vi nye særudstillinger med vægt på vores specielle kultur-natur koncept: at se naturen gennem vores eget forhold til den. Og ikke mindst formidler vi om den forskning, der sigter på at forstå dyrenes sanser og adfærd, så vi med indsigt kan begrænse de skader, vi menneskers indgriben i naturen forvolder,” siger Mette Thybo.

Fjord&Bælts 25-års jubilæum er blevet markeret med en verdensrekord og en international pris. Verdensrekorden er marsvinet Freja, som med sine gode livsvilkår er blevet 26 år. Der kendes ingen andre marsvin, der har nået samme alder nogetsteds. Den internationale pris er første præmien ved IMATA, der er verdens største pris indenfor træning og velfærd i havpattedyr.

”Vi glæder os vildt til at fejre jubilæet med 25 forskellige særarrangementer i løbet af året, lige fra foredrag med Sebastian Klein om truede dyrearter til havsafari med picnic til Romsø,” siger Mette Thybo.

Powered by Labrador CMS