Danske Maritime glæder sig over aftale om grønne brændstoffer

Administrerende direktør Jenny Braat. Foto: Danske Maritime
Administrerende direktør Jenny Braat.

Interesseorganisationen Danske Maritime udtrykker stor glæde over tirsdagens aftale om grønne brændstoffer, der er blevet indgået med bred opbakning i Folketinget.

Publisert

Energi og forsyning har fået ekstra høj prioritet i lyset af Ukraine-krisen, og i dag har Folketinget indgået en bred aftale om Power-to-X og grønne brændstoffer til skibe, fly og lastbiler.

Aftalen skal bidrage til at skabe et nyt grønt erhvervs- og eksporteventyr, skabe grønne arbejdspladser og accelerere virksomhedernes grønne omstilling i både Danmark og udlandet.

”Jeg er glad for det store fokus på fremtidens brændstoffer og behovet for langt mere vedvarende energi. Dagens aftale vil også bidrage positivt til den maritime industris arbejde med at sikre den grønne omstilling af søfarten. Jo større politisk opbakning, jo bedre. Så længe man også husker X-to-Power, nemlig alle de teknologier der skal sikre, at vi så også rent faktisk kan bruge de nye brændstoffer i praksis. I den forbindelse bør Folketinget snarest muligt se på, hvordan man politisk kan støtte bedre op om den nødvendige forskning, udvikling og innovation. Men det er samlet betragtet en rigtig spændende udvikling, som vi glæder os til at være en del af,” siger administrerende direktør i Danske Maritime, Jenny Braat.

Dagens aftalen består blandt andet af:

  • Et udbud på i alt 1,25 milliarder kroner, der ydes som driftsstøtte i 10 år.
  • Bedre mulighed for at føre elledninger direkte fra vind- og solparker til PtX-anlæg.
  • Mulighed for lavere tariffer til store elforbrugere som fx PtX-producenter.
  • 57 millioner kroner i 2022-2026 til en PtX-taskforce, der blandt andet vil vejlede projektudviklere og myndigheder
  • Første skridt mod etablering af en dansk brintinfrastruktur, der kan fremme eksport til eksempelvis Tyskland.

Med aftalen skal Danmark ifølge partierne sigte mod at opbygge en elektrolysekapacitet på 4 – 6 GW frem mod 2030, hvilket placerer Danmark i top 3 blandt de europæiske lande. Regeringen vil fremlægge en plan for VE-udbygning på land og hav i Danmark, der sikrer, at Danmark kan være nettoeksportør af grøn energi.

Aftalen er indgået med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet og udmønter den store klimaaftale fra 2020.

Powered by Labrador CMS