Amerikanske vindplaner giver medvind hos Esvagt i Esbjerg

Foto: Esvagt A/S

USA’s vindambition er et 70 milliarder dollar marked, som Esbjerg har alle forudsætninger for at blive en del af. Flere vestjyske virksomheder er på vej.

Publisert

I løbet af de næste otte år skal der etableres 30 GW havvind i USA; mere end de cirka 25 GW, der er installeret i Nordsøen og Østersøen gennem de seneste 20 år.

De amerikanske vindambitioner har potentiale til at give medvind i Danmark, hvor der er opbygget en stærk leverandørkæde målrettet offshore vind.

”For et område som Esbjerg, som har omstillet sig flere gange gennem historien og formået at skabe en ny industri hver gang, har det amerikanske marked bestemt potentiale,” lyder det fra chargé d’affaires Stuart A. Dwyer fra den amerikanske ambassade i Danmark, som tirsdag var i Esbjerg for blandt andet at besøge energivirksomheder.

”Esbjerg har hele den infrastruktur, som er en forudsætning for at etablere offshore vindenergi. Jeg er overbevist om, at der er gensidige muligheder for samarbejde i USA,” siger Stuart A. Dwyer.

I 2020 blev det amerikanske offshore vindmarked sat til en anslået værdi på svimlende 70 milliarder dollar; et tal, som kun er steget siden.

Når man som Esbjerg har været ansvarlig for at udskibe to ud af tre offshore vindmøller i verden, er de amerikanske udmeldinger et markedspotentiale, som er utrolig interessant.

”Amerikanerne er på jagt efter en veldrevet underleverandørkæde, som kan levere fra første dag. De store aktører er på plads, og de ved godt, hvor de skal hente kompetencen: Her i Esbjerg. Derfor er der også mange lokale virksomheder, som kigger grundigt på USA,” siger erhvervschef i Esbjerg, Karsten Rieder.

Den amerikanske delegation spiste frokost hos en af de Esbjerg-virksomheder, som allerede har etableret sig i USA. Esvagt jagter lige nu sin første offshore vindkontrakt i partnerskab med det amerikanske rederi Crowley, og administrerende direktør Peter Lytzen deler opfattelsen af potentialet langs de amerikanske kyster.

”Amerikanerne har et kæmpestort behov, og der er et stort push politisk for at investere i offshore vind. I Esvagt har vi teknologien, designs, udstyret og ikke mindst 20 års erfaring med at arbejde med offshore vind. Vi tror på, at vores kompetence vil gøre os til et godt bud på en stærk underleverandør i USA,” siger Peter Lytzen.

Powered by Labrador CMS