Rederier og ministerier sammen om nyt grønt partnerskab

Foto: Danske Rederier

Miljøministeriet, Erhvervsministeriet og Danske Rederier vil i de kommende år samarbejde om vigtige emner for en mere grøn og miljøvenlig skibsfart. Partnerskabet skal bringe Danmark i front internationalt.

Publisert

Forsvarlig ophugning af skibe, evaluering og gennemførelse af regler om ballastvandsbehandling og fokus på reduktion af miljøskadelige udledninger til havet fra skibe.

Det er nogle af de emner, der i de kommende år skal drøftes mellem Miljøministeriet, Erhvervsministeriet og Danske Rederier.

Miljøminister Lea Wermelin, erhvervsminister Simon Kollerup og adm. direktør i Danske Rederier Anne H. Steffensen har netop sat deres underskrifter på en ny partnerskabsaftale, som fra 2022-2025 danner rammen om arbejdet mellem parterne.

Partnerskabet har til mål at skabe vækst og bedre miljø og sundhed ved at styrke Danmarks position som miljøvenlig skibsfartsnation. Aftalen bygger videre på det tidligere Partnerskab for Renere Skibsfart, som blev indgået i 2008.

”En del af regeringens arbejde for grøn omstilling handler om fælles løsninger, der nedbringer forureningen fra skibe. Vi er allerede kommet langt med et godt samarbejde om renere luft fra skibe, hvor Danmark har været foran mange andre lande. Vi fik tidligt sat en indsats i gang, så man i og omkring Danmark kan håndhæve et forbud mod at udlede svovl fra skibe i samarbejde med branchen. Nu breder vi partnerskabet ud og ser på flere emner inden for skibsfart, hvor den grønne dagsorden er i spil,” lyder det fra miljøminister Lea Wermelin, som bliver bakket op af sin kollega i Erhvervsministeriet.

”Danmark er en af verdens førende søfartsnationer, og derfor har vi også et stort ansvar, når der gælder en grøn og miljøvenlig skibsfart. Sammen med branchen har vi allerede forpligtet os til at sikre en klimaneutral søfart i 2050. Og nu tager vi så skridtet videre og sætter endnu stærkere fokus på f.eks. ophugning af skibe, for bare at nævne en af de udfordringer, vi skal se på i det nye partnerskab,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

I Danske Rederier er man glade for, at man kan fortsætte en tæt dialog med myndighederne, som vil bringe Danmark i front som grøn søfartsnation.

”Det danske rederierhverv vil gerne være helt forrest på det grønne område og være på forkant med regulering, inden den rammer. Det var vi med ren luft og svovl, og det var til gavn for både miljøet og branchen. Det er den tankegang, vi gerne vil fortsætte, og jeg er derfor glad for, at vi nu fornyer partnerskabet og breder det ud,” siger administrerende direktør i Danske Rederier, Anne H. Steffensen.

Powered by Labrador CMS