By & Havn optimerer budgettet for Lynetteholm

Illustration af Lynetteholmen, anvendt ved præsentation af projektet i 2018 af blandt andre Lars Løkke Rasmusen (V) og Frank Jensen (A).
Illustration af Lynetteholmen, anvendt ved præsentation af projektet i 2018 af blandt andre Lars Løkke Rasmusen (V) og Frank Jensen (A).

Stigende materialepriser og større bæredygtighedskrav har betydet, at By & Havn har optimeret anlægsbudgettet for Lynetteholm. Det sker for at ruste projektet i et usikkert marked.

Publisert

By & Havns bestyrelse har netop godkendt det nye og optimerede anlægsbudget, som blandt andet indeholder øgede omkostninger til arkæologiske undersøgelser, ekspropriation af veje og anlæg, bedre vandmiljø og rådgiverydelser til en lang række yderligere undersøgelser, blandt andet af klapning og strømforhold i Øresund.

“Det er klart, at det generelle prisniveau i markedet er stigende, blandt andet på grund af øgede stålpriser i Ukraine, og det betyder selvfølgelig, at vi skal kigge vores anlægsbudget igennem igen og polstre projektet, så vi sikrer dets levedygtighed,” siger administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro.

I 2021, da Lynetteholm blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, var det samlede anlægsbudget estimeret til 2,5 milliarder kroner. I det nye og optimerede anlægsbudget er det samlede anlægsbudget estimeret til 3,4 milliarder kroner. Heraf er 455 millioner kroner en reserve til uforudsete udgifter, der skal polstre projektet imod fremtidige økonomiske påvirkninger. 397 millioner kroner af det opdaterede anlægsbudget udgør alene prisstigninger, som fremskrevet til 2022 er steget med 17,5 procent sammenlignet med det tidligere budget.

For at reducere yderligere fordyrelse har By & Havn gennemført en markedsdialog med en række entreprenører for at afsøge muligheder for optimeringer i anlægsprocessen. By & Havns rådgivere har på baggrund af markedsdialogen lavet en række tilpasninger af designet, som medfører reduktioner i rådgivernes skøn for anlægsomkostningerne for Lynetteholms fase 2 – i alt en reduktion på 178 millioner kroner.

“Vi er tilfredse med at kunne fremlægge et nyt og optimeret anlægsbudget for Lynetteholm, som både vil gøre det økonomisk mere solidt og samtidig baserer sig på, at projektet skal finansiere sig selv. Vi er vant til at regne konservativt i By & Havn, og derfor vurderer vi, at denne fordyrelse kan indeholdes i projektet på en 30-40 års bane. Prisen for jorddeponi er også stigende, og vi forventer fortsat at projektet kan bære sig selv,” siger Anne Skovbro.

By & Havn forventer, at stigende priser for deponi af jord vil være med til at finansiere det optimerede budget, så Lynetteholms økonomi fortsat hviler i sig selv.

Powered by Labrador CMS