Her er Ørsted og ATP’s bud på konceptet for Nordsøens Energiø

Illustration: Nordsøens Energiø
Illustration: Nordsøens Energiø

’Nordsøens Energiø’ bliver en ø i konstant udvikling, selv efter den er bygget færdig. Et dynamisk stykke Danmarkshistorie, der er designet til at blive krumtappen i den grønne omstilling.

Publisert

Det vil kræve vilje og handling, når Europa i det kommende årti skal levere sit bidrag til Paris-aftalens ambitioner om at begrænse de globale temperaturstigninger til 1,5 grader og samtidigt udfase russisk gas og olie. Vedvarende energi er en helt central del af løsningen på begge udfordringer, og den danske del af Nordsøen har potentialet til at drive en stor del af den grønne omstilling i Europa.

Danmark er gået forrest med at finde svar, der kan realisere Nordsøens store, grønne potentiale. Folketingets beslutning om at opføre en energiø i Nordsøen åbner en ny epoke i den grønne omstilling, og hvis øen udformes rigtigt, kan den blive central i den grønne omstilling af både Danmark og Europa.

I foråret 2021 gik Ørsted og ATP sammen om at udvikle et banebrydende og bæredygtigt koncept til det kommende udbud om en energiø i den danske del af Nordsøen, og nu har Ørsted og ATP sammen med sine partnere Aarsleff, Bouygues Construction og Van Oord præsenteret tankerne bag partnerskabets koncept, kaldet ’Nordsøens Energiø’.

Partnerne vil med egne ord “skabe en ø, der er i konstant udvikling. En fremtidssikret ø, hvor der vil være ubegrænset plads til innovation og til tilpasning, i takt med at den grønne omstilling udvikler sig,” lyder det i en pressemeddelelse.

Nordsøens Energiø består af en lille inddæmmet ø, der udbygges med fleksible moduler, som løbende kan tilføjes og udskiftes efter behov. Moduler bygges på land og tilkobles Nordsøens Energiø, så øen let kan opgraderes til at forbinde mere end de 10 gigawatt havvind, der er Danmarks nuværende ambition, ligesom den kan tilpasses til at rumme den rivende udvikling inden for Power-to-X og andre teknologier i både 2030 og 2050.

De fleksible moduler er den mest fremtidssikrede løsning, og det er også den direkte vej til at levere store mængder grøn strøm så hurtigt som muligt. Modulerne kan bygges på land, samtidigt med at den inddæmmede ø og havvindmøllerne bygges til havs, hvilket vil give store tidsbesparelser i anlægsfasen. Med det fleksible, modulære koncept vurderer Ørsted og ATP, at energiøen i Nordsøen kan levere grøn strøm to år før en ufleksibel, inddæmmet ø.

Danmark får på den måde en energiø, der hurtigt kan idriftsættes og allerede fra start er klar til en ukendt teknologisk fremtid, og som i årtier fremover kan være krumtappen i Danmarks verdensledende tilgang til klimahandling.

”Vi er klar til at levere en ø, der omfavner den rivende udvikling inden for grønne teknologier og muliggør en hurtig skalering af den grønne omstilling. Nordsøens Energiø bliver mere end bare end ø. Vi mener, at vores modulære koncept giver de bedste forudsætninger for, at energiøen er relevant i både 2030 og 2050, og vi glæder os til den videre dialog med både myndigheder og beslutningstagere om Nordsøens Energiø,” siger regionsdirektør for Ørsted i Kontinentaleuropa, Rasmus Errboe.

Powered by Labrador CMS