Bekræftet – Nu lukker EU sine havne for russiske skibe

Frederikshavn har tidligere måtte tage imod russiske skibe. Arkivfoto: Frederikshavn Havn
Frederikshavn har tidligere måtte tage imod russiske skibe.

Efter 16. april vil det være forbudt for havne i EU at modtage fartøjer, der er registreret under russisk flag. Det sker som konsekvens af den femte sanktionspakke fra EU mod Rusland.

Publisert Sist oppdatert

Efter den 16. april 2022 vil det være forbudt for havne i EU at modtage fartøjer, der er registreret under russisk flag. Det skriver Trafikstyrelsen i en pressemeddelelse.

I forbindelse med Den Europæiske Unions 5. sanktionspakke mod Rusland, er der den 8. april 2022 vedtaget et forbud mod russisk flagede fartøjers adgang til danske havne. Sanktionerne er direkte gældende i Danmark, og som tilsidesætter havnenes modtagepligt for de omhandlede fartøjer.

I henhold til forordningen er det således efter den 16. april 2022 forbudt at give adgang til EU-havne for fartøjer, der er registreret under russisk flag. Forbuddet gælder også for fartøjer, der har skiftet deres russiske flag eller deres registrering til en hvilken som helst anden stats flag eller register efter den 24. februar 2022.

Det er således den lokale havnemyndighed, der skal sikre, at den konkrete havn ikke anløbes af fartøjer, der har forbud mod adgang til danske havne.

Hvis en havnemyndighed har mistanke om, at et konkret skib er omflaget i perioden efter 24. februar 2022, kan havnemyndigheden kontakte Trafikstyrelsen med henblik på afklaring af mistanken, som om nødvendigt retter henvendelse til Søfartsstyrelsen.

Fakta

Anløbsforbuddet gælder for:

  • Et skib, der falder ind under de relevante internationale konventioners anvendelsesområde.
  • En yacht med en længde på 15 meter eller derover, som ikke fragter gods, og som medfører højst 12 passagerer.
  • Et fritidsfartøj eller et personligt fartøj som defineret i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/53/EU.

Forbuddet gælder således både skibe, der fragter gods og for fritidsfartøjer.

Forbuddet gælder ikke for fartøjer, der har behov for hjælp og har fået anvist et nødområde/nødhavneanløb af hensyn til sikkerheden til søs eller for at redde liv til søs.

Forordningen indeholder muligheder for, at et russisk skib kan opnå dispensation fra forbuddet mod anløb af danske havne. Såfremt en havn ønsker, at et skib skal undtages for forbuddet under henvisning til undtagelsesbestemmelserne nævnt i forordningens Artikel 3ae, fremsendes begrundet dispensationsanmodning til Trafikstyrelsen.

Powered by Labrador CMS