Opfordring: Lad være med at stresse spækhuggeren – den skal have fred

Spækhugger på lavt vand. Dette er ikke den omtalte spækhugger fra Limfjorden. Arkivfoto: World Animal Protection Danmark
Spækhugger på lavt vand. Dette er ikke den omtalte spækhugger fra Limfjorden.

Beredskabet for Havpattedyr og World Animal Protection advarer mod at stresse den nordjyske spækhugger, der tirsdag eftermiddag er svømmet længere ind i Limfjorden, og ligger stille tæt ved Nørresundby.

Publisert

Der kan være flere grunde til at den spækhugger, der nu har opholdt sig på lavt vand ved Limfjorden i et par dage, ligger stille.

Hvalen kan være syg, den kan have lagt sig til at dø, men det er også muligt, at den hviler sig, siger Charlotte Thøstesen, der er biolog og inspektør for Søfarts- og Fiskerimuseet, som er en del af Beredskabet for Havpattedyr.

“Hvis hvaler er syge, kan de godt finde på, at svømme ind på lavt vand. På den anden side kan det også være et tegn på, at den hviler sig, fordi den er mæt. Der er nemlig rigtig mange sild i farvandet lige nu,” lyder det fra Charlotte Thøstesen til World Animal Protection.

“Under alle omstændigheder kan vi konstatere, at der er blevet kortere mellem dens udåndinger, hvilket umiddelbart ikke tegner så godt,” siger hun, og afslører, at det ikke er første gang nøjagtigt den samme spækhugger er på besøg i Danmark.

Ved hjælp af foto-identificering har havberedskabet fastslået, at det er den samme han-hval, der blev spottet i samme område – dengang ved Hals i Limfjordens udmunding – i efteråret 2021. Her opholdt den sig i området tre-fire dage, hvorefter den svømmede ud på de store oceaner igen.

Uanset hvilke årsager der ligger til grund for hvalens besøg, understreger dyrebeskyttelsesorganisationen, World Animal Protection, at man skal holde sig på god afstand af spækhuggeren. Først og fremmest for dyrets skyld.

Se videoen: 40 meter fra kysten – Spækhugger på besøg i Limfjorden

“Hvad der end ligger til grund for hvalens usædvanlige besøg, er det vigtigt at respektere det store dyr, hvilket betyder, at man skal iagttage det sjældne syn på god afstand, for ikke at stresse dyret. Så man skal hverken sejle tæt på, eller svømme i nærheden af spækhuggeren,” siger direktør for World Animal Protection DK, Gitte Buchhave.

Det samme råd kommer fra Charlotte Thøstesen.

“Som hvalen ligger nu, kan man godt sejle forbi i sejlrenden, men man skal ikke opsøge den. Det bedste er, at tage en kikkert med, og nyde synet af dyret inde fra land. For hvis den har lagt sig til at dø, skal den have fred. Derfor har vi også besluttet, at vi ikke vil hjælpe den mere end vi har gjort tidligere, da den lå på lavt vand. Naturen må gå sin gang,” siger Charlotte Thøstesen.

Powered by Labrador CMS