Demensramte får støtte med maritim donation

Arkivfoto: Krists Luhaers / Unsplash

Det Danske Filminstitut har med succes testet og udviklet et nyt koncept, ErindringsBio, hvor historiske film indgår i samværet og arbejdet med demensramte. Den A.P. Møllerske Støttefond har bevilget 2,5 millioner kroner til projektet.

Publisert

Nationalt Videnscenter for Demens ved Rigshospitalet anslår, at knap 90.000 danskere lider af demens, og antallet stiger i takt med, at middellevealderen bliver højere. Når hukommelsen svigter, medfører det tab af livskvalitet for både mennesker med demens og deres pårørende.

Men erindringer fra fortiden kan stadig være intakte hos mennesker med demens.

Siden 2020 har Det Danske Filminstitut i samarbejde med forskere, plejepersonale, pårørende og demensramte gjort forsøg med at vække minderne til live med historiske film. Konceptet ErindringsBio har vist sig at være en god erindringsfremkaldende aktivitet, da levende billeder af for eksempel velkendte steder eller lyden af genkendelig musik, kan vække hukommelsen.

Filminstituttet har gennem de seneste seks år digitaliseret en væsentlig del af den danske filmarv. Over 2000 historiske dokumentarfilm fra Filminstituttets arkiv er gjort tilgængelig online. Det arbejde er fundamentet for, at et projekt som ErindringsBio kan realiseres.

Powered by Labrador CMS