Viking har et klart mål om at øge bæredygtigheden

Foto: Viking Life-Saving Equipment

Specialisten i maritime og offshore sikkerhedsløsninger, Viking Life-Saving Equipment, er blevet en global spiller i en global industri og har et klart mål om at øge bæredygtigheden.

Publisert

Redningsflåder og -både, evakueringssystemer, redningsdragter og -veste, arbejdstøj og udstyr til brandslukning. I mere end 60 år har den danske virksomhed Viking sørget for, at mennesker kan bevæge sig sikkert til søs. I dag har virksomheden nået næsten 3.000 med-arbejdere fordelt på 8 produktionssites og mere end 80 kontorer rundt om i hele verden. Viking er således blevet en global spiller i en global industri – og med et klart mål om at øge bæredygtigheden.

”Det giver sig selv, at både kvalitet og sikkerhed altid har været en top prioritet i Viking, idet vores kunder skal kunne stole 100 procent på vores produkter, når de er ude på havet. Samtidig har vi haft et mangeårigt fokus på miljøcertificeringer af produkterne. I 2021 tog vi dog en vidtrækkende beslutning, nemlig at satse endnu mere på bæredygtighed i alle vores processer. I løbet af den kommende forretningsplansperiode er det et kriterie, vi vil tænke ind i alle væsentlige beslutninger, uanset om det handler om produktion, bygningsmasse, materialevalg eller hvilken som helst anden del af vores værdikæde,” lyder det fra Vice President hos Viking, Tim Engell Pedersen.

At igangsætte så stor en ændring i en etableret virksomhed kræver imidlertid en stålsat vilje til at lykkes.

”For nogle handler bæredygtighed om at ændre en proces eller et produkt, men for os handler det om at anvende en strukturel tilgang til at nå ud i hele vores organisation og værdikæde. Derfor er vi gang med at vurdere hele vore værdikæde, alle vores aktivitetsområder og hele vores produktcyklus fra vugge til grav i forhold til sustainability. Det kræver en velovervejet strategi og en detaljeret roadmap, men vi er fast besluttet på, at det skal ske,” siger Tim Engell Pedersen.

Ud over at sætte ekstra kraft på eksisterende initiativer som eksempelvis reduktion af CO2-aftryk i produktionen er Tim Engell Pedersen og resten af topledelsen hos Viking også klar over, at virksomheden i overført betydning skal ud at bryde ny is.

”Når det gælder om at forbedre materialer og produktionsprocesser, er vi allerede godt i gang med en lang række initiativer. Vi skal dog også kigge bredere og mere innovativt på bæredygtighed. Eksempelvis kan mange af vores produkter indgå i cirkulære værdikæder. Det er nogle af de ideer, vi nu er i gang med at konkretisere, og som skal implementeres i de kommende år, hvor der er væsentlige gevinster.”

Selv om meget endnu er på tegnebrættet, vil Tim Engell Pedersen dog gerne fortælle om nogle af de konkrete initiativer, der allerede er sat i søen.

”I dag overvejer vi anvendelsen af solceller og grønne løsninger, når vi udvider eller renoverer vores bygninger – senest i Dubai og Thailand. Vi har også udviklet og leveret de første livbåde, der er 100 procent batteridrevet og komplet med eget brandslukningssystem. Derudover kører vi forsøg med genbrug af glasfiber og stål, og vi arbejder målrettet med både grønne materialer, mindre spild og vægtreduktion, idet lettere produkter sparer brændstof på skibene. Man kan sige, at vi spiller på mange heste, men vi mærker også, at det øger motivationen blandt medarbejdere, når vi formår at skaber konkrete, mærkbare resultater.”

Som mange andre virksomheder arbejder Viking både på at reducere sit klimaaftryk og samtidig dokumentere, at det rent faktisk er sket, hvilket i sig selv er en enorm opgave for en global virksomhed med tusindvis af delprocesser.

”Fra starten har vi sagt, at vi vil drive det her på en systematisk og struktureret måde, hvilket betyder, at vi vil have en valideret baseline baseret på internationale standarder, både når det gælder vores egne processer og vores underleverandørers helt fra råmaterialer, produktion, transport og idriftsættelse til service og after-life. Det er en omfattende kortlægningsopgave, som berører alle dele af vores organisation. At nå dertil er en afgørende milepæl, for det er først her, vi reelt er i stand til at vurdere effekten af de beslutninger, vi tager hver eneste dag,” lyder det fra Tim Engell Pedersen.

At nå nye milepæle var også baggrunden for, at Viking blev en del af SDG Accelerator-programmet sammen med UNDP, Danske Maritime samt Rainmaking – en proces, der har været med til at øge læringskurven betragteligt.

”For os er det spot on, når UNDP direkte arbejder sammen med de private virksom-heder om at løse verdens klimaudfordringer, og det har i den grad skærpet vores blik for bæredygtige løsninger og metoder for vurdering af samme. Derudover har vi fået et fantastisk netværk, som vi kan trække på, og vi er blevet inspireret på så mange fronter i forhold til at løfte barren. I dag har vi både den fornødne vilje, viden og organisatoriske kapacitet til at arbejde systematisk med bæredygtighed, og vi ved, at vi er på rette vej,” siger Tim Engell Pedersen.

Powered by Labrador CMS