Estisk minister på besøg i Esbjerg for at blive klogere på offshore vind

Der var tirsdag fint besøg på rådhuset i Esbjerg. Forrest ses her Estlands minister for økonomi & infrastruktur, Taavi Aas, sammen med Esbjerg Kommunes 1. viceborgmester Nicolaj Aarøe. Foto: Esbjerg Kommune
Der var tirsdag fint besøg på rådhuset i Esbjerg. Forrest ses her Estlands minister for økonomi & infrastruktur, Taavi Aas, sammen med Esbjerg Kommunes 1. viceborgmester Nicolaj Aarøe.

Estlands minister for økonomi & infrastruktur, Taavi Aas, var tirsdag på besøg i Esbjerg for at blive klogere på, hvordan Danmark, og i særdeleshed Esbjerg, arbejder med offshore vind og grøn energi.

Publisert Sist oppdatert

Med et areal på 45.227 kvadratkilometer og et indbyggertal på 1,3 millioner mennesker, så minder Estland og Danmark en del om hinanden – især når der skal placeres vindmøller på land. Der er ikke alverdens plads til møllerne, ingen har lyst til at få en vindmølle i baghaven og det kan være svært at finde de rette steder uden at ødelægge naturen.

Derfor er esterne i stedet gået i gang med at kigge på andres erfaringer med havvindmølleparker, og da den estiske minister for økonomi & infrastruktur, Taavi Aas, fik et par dage fri i kalenderen, så var han ikke i tvivl om, at han ville en tur til Esbjerg.

”Det gør mig da enormt stolt, at ministeren ved, at det er i Esbjerg, at han finder den største viden om offshore vind. Så da han spurgte, var vi selvfølgelig klar til at tage imod, vise ham rundt og dele ud af vores erfaringer,” lyder det fra den vestjyske viceborgmester Nicolaj Aarøe, der tirsdag formiddag agerede vært for den estiske delegation på rådhuset i Esbjerg.

Godt flankeret af Business Esbjerg og en mindre delegation af esbjergensiske virksomheder til at svare på de estiske spørgsmål.

”Der er ingen tvivl om, at Estland kan lære meget af Esbjerg. Vi kan bringe de rette kompetencer i spil og hjælpe dem godt i gang den grønne omstilling,” lyder det fra erhvervskonsulent hos Business Esbjerg, Uffe Lundgaard, der ikke er i tvivl om, at besøget vil åbne døre for de esbjergensiske virksomheder i Estland.

”De politiske forbindelser er langt vigtigere, end man lige skulle tro, nu er der bygget en lille bro, som vores virksomheder selv kan udbygge,” siger Uffe Lundgaard.

Den estiske minister var blandt andet interesseret i at høre, hvordan man i Danmark undgår konflikter omkring fiskeri og havvindmølleparker, og her kunne den maritime konsulentvirksomhed, Foga, hjælpe med sparring.

”Vi er da enormt stolte over, at vi kan være med til at hjælpe Estland i gang med at etablere havvindmølleparker. Vi har efterhånden opbygget så meget knowhow her i Esbjerg, at vi sammen kan hjælpe esterne med at overkomme de forhindringer, der er på vejen. De kan drage nytte af de mange erfaringer der er gjort gennem de sidste årtier, så det er nærmest plug-and-play for nogle løsninger. Så vi håber da, at det åbner dørene for et nyt marked for os her fra Esbjerg,” siger Bo Fyhring Sørensen, direktør hos Foga ApS, Foga Consult ApS.

Udover Foga deltog også repræsentanter fra TS Tech, Shoreline Wind, Esbjerg Havn og Green Power Denmark under mødet på rådhuset.

Efterfølgende stod den på havnerundvisning med havnedirektør, Dennis Jul Pedersen og desuden et besøg hos DIN Forsynings byggeplads, hvor man er ved at bygge en havvandvarmepumpe som en del af fremtidens fjernvarme i Esbjerg og Varde kommune.

Powered by Labrador CMS