Ny drone styrker Fiskeristyrelsens overvågning af havmiljøet

Dronen skal testes fra denne uge. Foto: Forsvaret
Dronen skal testes fra denne uge.

I løbet af de næste måneder skal Søværnet i samarbejde med Toldstyrelsen og Fiskeristyrelsen teste en ny, stor drone, der skal styrke overvågningen af de danske farvande. Formålet er at styrke indsatsen ved blandt andet havmiljøindsatser og andet forebyggende arbejde.

Publisert

Det er en 3 meter lang og 100 kg tung drone, som de har modtaget på Forsvarets radarstation i Skagen.

I løbet af de næste to måneder skal det testes om den drone kan hjælpe med farvandsovervågning og måske på sigt erstatte eller supplere Forsvarets havmiljøfly.

Projektet hedder Insight 22 og er et EU-projekt, der finansieres af EMSA, som er et agentur under EU’s Transportkommission.

Fra radarstationen i Skagen vil det østrigske droneselskab Schiebel fra søndag den 15. maj operere deres drone i tæt samarbejde med blandt andre Søværnets eksperter og i samarbejde med Flyvevåbnets Air Control Wing. Dronen vil have en aktionsradius på cirka 200 km og vil have en missionstid på omkring 6-timer eller fordelt på 2 x 4 timer da flyvningerne hovedsagelig er fordelt på 2 operationer om dagen.

”Det er enormt spændende at få lov til at teste denne drone og se, hvordan en drone kan løfte vores opgaveløsning. Dronen har mulighed for at flyve i længere tid og dermed overvåge et større område, end vi normalt kan. Det giver os et bedre billede af de danske farvande og bedre mulighed for at reagere på for eksempel forureninger eller lignende,” siger Martin Ahl, der er sagsbehandler ved Søværnskommandoen.

Når dronen skal flyve rundt over farvandet ved Nordjylland, så sker det i et tæt samarbejde mellem flere myndigheder. Ud over Forsvaret er Toldstyrelsen og Fiskeristyrelsen engageret i projektet Insight 22 frem til midten af juli.

Det tværsektorelle projekt er det første af sin slags i EU, hvor flere myndigheder indgår i et operativt samarbejde. Her skal det blandt andet undersøges om en drone og den tilgængelig information derfra kan deles mellem myndighederne, når dronen flyver rundt og laver farvandsovervågning.

Faka om SCHIEBEL CAMCOPTER S-100

  • Length: 3,11 m
  • Height: 1,12 m
  • Width: 1,24 m
  • Rotor diameter: 3,40 m
  • Weight: 110 kg
  • Max Weight: 200 kg
  • Endurance: >6 timer with 34 kg of equipment.
  • Max speed: 120 kn
  • Cruise speed: 55 kn
Powered by Labrador CMS