Klimatopmøde på Esbjerg Havn – 10.000 vindmøller til Nordsøen

Arkivfoto: Nicholas Doherty / Unsplash

Der skal opsættes 10.000 af de allerstørste havvindmøller i Nordsøen, som kan forsyne omkring halvdelen af indbyggerne i EU med strøm. Sådan lyder planerne for en ny politisk aftale.

Publisert Sist oppdatert

Der er havvindmøller på programmet, når statsminister Mette Frederiksen (S) i dag mødes med EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen, Tysklands kansler, Olaf Scholz, Hollands premierminister, Mark Rutte, og Belgiens premierminister, Alexander De Croo, til europæisk topmøde om havvind i Esbjerg.

Her er det angiveligt planen, at Danmark, Tyskland, Holland og Belgien vil indgå en aftale om at tidoble kapaciteten for havvind i Nordsøen til mindst 150 gigawatt frem mod 2050 – og 65 gigawatt inden 2030. Det skriver Politiken.

Målet skal nås ved at opsætte 10.000 af de allerstørste havvindmøller i Nordsøen – her iblandt knap en fjerdedel i den danske del – som kan forsyne omkring halvdelen af indbyggerne i EU med strøm.

De mange havvindmøller skal foruden at hjælpe med at gøre EU fri af russisk olie ligeledes sikre, at unionen bliver klimaneutral i 2050.

“Vi er gået sammen om at sige, at vi vil løfte den kæmpestore udfordring, at Europa skal gøres grøn. At energiforsyningen i Europa skal væk fra fossile brændstoffer og bruge meget mere havvind,” siger den danske klimaminister, Dan Jørgensen (S).

Powered by Labrador CMS