Ørsted og ARK Nature går forrest for at genskabe marint liv

Billede fra Ørsted og ARK Nature forklaringsvideoen om, hvordan havvindmølleparker kan gå hånd i hånd med naturen. Foto Ørsted / ARK Nature
Billede fra Ørsted og ARK Nature forklaringsvideoen om, hvordan havvindmølleparker kan gå hånd i hånd med naturen. Foto Ørsted / ARK Nature

Et nyt partnerskab mellem Ørsted og ARK Nature tester som det første projekt nogensinde muligheden for at genskabe livsvigtig biodiversitet i havet. Ét indledende fokus er at genoprette rev med skaldyr i Nordsøen.

Publisert

Biodiversiteten, som er livsnødvendig for liv på jorden, forsvinder med alarmerende hastighed. Denne akutte globale krise er tæt forbundet med klimakrisen. Tiden er hastigt ved at løbe ud for begge disse udfordringer, og vores indsats for at løse dem skal gå hånd i hånd. Det betyder, at vi skal finde løsninger, hvorigennem naturen og vedvarende energiinfrastruktur kan eksistere side om side, samtidig med at vi fremskynder den grønne omstilling globalt.

Ørsted er verdensførende inden for havvind og verdens mest bæredygtige energiselskab. ARK Nature er en af stifterne af Rewilding Europe og en pioner inden for såkaldt rewilding – eller mere mundret naturgenopretning.

I et nyt samarbejde kombinerer ARK og Ørsted deres ekspertise for at realisere en fælles ambition om at understøtte og pleje sunde have, der kan understøtte et bæredygtigt og mangfoldigt økosystem og et sundt samfund.

”Det haster med at gøre noget ved klimakrisen og tabet af biodiversitet. Der er brug for hurtig handling nu, man den øgede hastighed skal ikke gå ud over naturen, og det mener Ørsted heller ikke er nødvendigt. Med dette nye samarbejde er det en stor glæde for mig, at vi kan udvide vores ambitiøse globale biodiversitetsprogram. Sammen med ARK vil Ørsted implementere innovative genopretningsprojekter og undersøge, hvordan rewilding kan bidrage til at forbedre havenes sundhed, og hvordan havvindindustrien kan forstærke det bidrage,” siger regionsdirektør for Kontinentaleuropa i Ørsted, Rasmus Errboe.

Partnerskabet starter i Nordsøen, hvor Ørsted og ARK etablerer et havlaboratorium til rewilding. Første skridt er at finde den mest velegnede placering i forhold til bæredygtighed, og på baggrund af dette vil de udvikle og implementere en række tiltag inden for rewilding. Der vil blive set nærmere på påvirkningerne, og det, de lærer, vil blive brugt, når der senere skal finjusteres og udvikles måder, hvorpå de kan opskalere positive biodiversitetspåvirkninger globalt.

I første omgang fokuserer de to virksomheder på genopretning af rev med skaldyr – rev dannet af levende organismer som østers og muslinger, der fungerer som grundlaget for et sundt økosystem i havet. De leverer mad, husly og ynglepladser til andre arter, samtidig med at de forbedrer vandkvaliteten og er grundlæggende for genopretningen af det bredere økosystem i Nordsøen.

I øjeblikket er der meget få steder i Nordsøen, hvor skaldyrslarverne kan skabe nye rev. Partnerskabet mellem Ørsted og ARK vil teste og udvikle de bedste måder, hvorpå vindmølleparkerne kan levere dette, så de understøtter biodiversiteten. Når metoden er tilstrækkeligt testet, kan den potentielt udbredes i en større skala i hele verden.

Se Ørsted og ARK’s video om projektet her

Powered by Labrador CMS