Se videoen: Nu er historisk erklæring underskrevet på Nordsøtopmødet

Se videoen: Nu er historisk erklæring underskrevet på Nordsøtopmødet

Med kraftig vestenvind i håret og bølgerne fra Nordsøen brusende i baggrunden underskrev statslederne fra Tyskland, Belgien, Nederlandene og Danmark en historisk ambitiøs fælleserklæring, der skal gøre Nordsøen til et grønt kraftcenter for hele Europa.

Publisert Sist oppdatert
Se videoen: Nu er historisk erklæring underskrevet på Nordsøtopmødet

Klimakrisen kræver en markant grøn omstilling af Europas energiforsyning i de kommende år. Samtidig har Ruslands invasion af Ukraine slået fast, at europæisk samarbejde er vigtigere end nogensinde før, og at en omstilling væk fra sort energi skal gå stærkt.

Derfor vil Danmark høste Nordsøens fulde havvindspotentiale og sætte grøn strøm til vores europæiske naboer gennem anlæggelsen af nye energiøer.

På onsdagens Nordsøtopmøde i Esbjerg underskrev statsminister Mette Frederiksen en historisk ambitiøs erklæring med den tyske kansler Olaf Scholz, den nederlandske premierminister Mark Rutte og Belgiens premierminister Alexander De Croo. Sammen vil landene kunne levere 65 GW havvind i 2030 og øge kapaciteten til mindst 150 GW i 2050. Det kan forsyne op til 230 millioner europæiske husstande med grøn strøm.

“Dagens topmøde er intet mindre end historisk. Vi er blevet enige om en ambitiøs erklæring, der ikke alene kommer til at forsyne hele Europa med grøn strøm, men som på sigt også kan bidrage til produktionen af grønne brændstoffer til skibe, fly og lastbiler. Alle fire lande ser det enorme potentiale, som Nordsøens kraftige blæst tilbyder os, og vi står klar til at høste det. Det er fælles beslutninger som disse, der gør en afgørende forskel, når vi skal tackle både klima- og energikrisen, hvor det er bydende nødvendigt at blive uafhængig af sort energi fra Rusland,” siger klima- og energiminister Dan Jørgensen.

Ved topmødet blev statslederne ledsaget af deres respektive energiministre. Også her blev der underskrevet en række erklæringer, der konkret anviser, hvordan landene vil føre de ambitiøse visioner ud i livet. Blandt andet indgik Danmark og Belgien aftale om, at Belgien skal kobles på den første energiø i Nordsøen.

“Det er en historisk dag for Europa og Belgien. Sammen med Danmark, Tyskland og Nederlandene går Belgien forrest for at samarbejde om at gøre Nordsøen til et grønt kraftværk i Europa. Energi bliver i dag brugt som et våben, og vores familier og virksomheder er ofrene. Ved at sætte turbo på grøn energi kan vi hurtigere udskifte gas og olie, især fra Rusland, med vind og grøn hydrogen. På den måde øger vi vores energiuafhængighed og mindsker vores regninger. Belgien sætter fart på energiomstillingen ved at firedoble havvindskapaciteten i den belgiske del af Nordsøen, skabe en hybrid-energiø og koble os til vores nabolande,” siger den belgiske energiminister Tinne Van der Straaten.

Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen og EU’s energikommissær Kadri Simson deltog desuden også i topmødet. Europa-Kommissionen præsenterede onsdag morgen sin plan for at blive uafhængig af russisk gas. Erklæringerne på Nordsøtopmødet forventes at hjælpe EU et stort skridt tættere målet.

“Med REPowerEU-planen, som blev offentliggjort i dag, giver EU endnu et boost til vedvarende energi og reducerer vores afhængighed af fossile brændstoffer, især russisk gas. Som en del af tiltagene til at fremskynde den grønne omstilling har vi foreslået at gøre tilladelser i EU hurtigere og mere strømlinede, hvilket vil hjælpe os med at udnytte havvindpotentialet i Europa fuldt ud. Nordsøen er det perfekte sted at gå foran og opskalere havvind hurtigt, og jeg hilser dagens ambitiøse udmeldinger velkommen. Det er symbolsk, at vi åbner dette nye kapitel i Danmark, fødestedet for havvindteknologi,” siger Kadri Simson, EU’s energikommissær.

The post Se videoen: Nu er historisk erklæring underskrevet på Nordsøtopmødet first appeared on Maritime Direct.

Powered by Labrador CMS