Vilde billeder – Danskledet succes i stor flådeøvelse

Foto: Henning Jespersen-Skree / Forsvaret

I sidste uge stod en danskledet stab i spidsen for den ambitiøse øvelse Operation Mjølner 2022 i det nordlige Norge. Her har krigsskibe fra Danmark og fire andre lande trænet under meget realistiske forhold og har fået afprøvet deres våben i praksis.

Publisert

”Skud kommer!” lyder det over højttaleranlægget på fregatten Absalon. Det er operationsofficerens stemme, der høres overalt på skibet, hvor der ellers er så stille, at man kan høre en knappenål falde. Få sekunder efter brydes stilheden af den karakteristiske lyd af et missil, der affyres. Det har kurs mod et indkommende fly.

Efter affyringen er der stille igen og sekunderne føles lange, mens missilet flyver mod sit mål. Endelig kommer den forløsende melding: “Truslen nedkæmpet”. Missilet har gjort sit job, så skib og besætning kan fortsætte kampen og løse deres opgaver.

Selvom det lyder som en scene fra en film, så har dette og lignende scenarier været virkeligheden for besætningerne på fregatterne Absalon og Niels Juel, der i sidste uge deltog i øvelsen Operation Mjølner 2022 i det nordlige Norge.

Ud over Danmark deltog også Belgien, Holland, Norge og Tyskland med skibe i øvelsen. Som værtsland stillede Norge øvelsesområde og faciliteter til rådighed, der muliggør skydninger med såvel missiler som kanoner. Skibene var under øvelsen samlet i en flådestyrke, der blev ledet af flotilleadmiral Dan B. Termansen støttet af en stab, hvor alle fem deltagende nationer var repræsenteret.

Øvelsesscenaiet omfattede to lande i konflikt, hvor flådestyrken under FN-mandat havde til opgave at støtte den ene part ved at trænge ind i et kystnært område under nedkæmpelse af trusler i luften, på havet og i land med henblik på at opnå manøvrefrihed for styrkens operationer.

Til øvelsen var for første gang tillige tilknyttet et luftforsvarsbatteri fra den norske hær. Fly og overfladetrusler blev under øvelsen udgjort af en større mængde hurtiggående fjernstyrede droner og fartøjer.

Se den vilde video – Sådan virker Danmarks nye missiler

”Set med mine øjne har Operation Mjølner 2022 har været en stor succes. Det har været imponerende at være vidne til den meget høje grad af professionalisme, som vi har set hos skibene og deres besætninger. Det er altid en fornøjelse at opleve, at skibe fra forskellige lande samles i en flådestyrke og allerede i løbet af meget kort tid samarbejder som om man havde sejlet sammen i månedsvis,” siger Dan B. Termansen, der er chef for Søværnets 2. Eskadre, som blandt andet omfatter fregatterne.

Dan B. Termansen har derfor som chef for flådestyrken under Operation Mjølner 2022 haft mulighed for at se sine skibe i aktion fra første parket.

”Jeg er meget tilfreds med hvordan fregatterne Absalon og Niels Juel har løst deres opgaver under Operation Mjølner 2022. Ugen før øvelsen gennemførte Niels Juel de første affyringer af det langtrækkende luftmålsmissil SM-2 og under selve Mjølner har både Absalon og Niels Juel succesfuldt gennemført skydninger med luft- og sømålsmissiler samt kanoner og har derved demonstreret, at både systemer og procedurer fungerer. Søværnet er i dag i stand til at gennemføre endog meget avancerede operationer som fx koordinerede angreb med missiler, hvilket vi har vist her på øvelsen,” siger Dan B. Termansen.

Ud over at afprøve de systemer og procedurer, der bruges i dag, så er et meget vigtigt element i Operation Mjølner, at der indsamles masser af data og observationer, der gør det muligt at optimere anvendelsen af våbensystemerne.

”Operation Mjølner 2022 har klart vist, at vi kan levere varen, når der er brug for det. Samtidig har vi også en stor mængde erfaringer samt tekniske målinger med hjem, der nu skal analyseres, så vi kan blive endnu bedre og arbejde målrettet frem mod de nye kapaciteter – ikke mindst områdeluftforvar med SM-2-missilet,” lyder det fra Dan B. Termansen.

Den danske fregat Absalon med den hollandske fregat Van Amstel.
Missilaffyring under øvelsen Mjølner i Norge.
Powered by Labrador CMS