EU-projekt skaber grønnere medarbejdertransport hos Port of Aalborg

EU-projekt skaber grønnere medarbejdertransport hos Port of Aalborg

Samskabelse, aktørinddragelse og mere fokus på grøn transport hos medarbejdere. Dét er blandt ingredienserne i et EU-støttet projekt, der skal afdække, hvordan Port of Aalborg kan sikre mere bæredygtig medarbejdermobilitet samt øge sundhed og trivsel.

Publisert Sist oppdatert
EU-projekt skaber grønnere medarbejdertransport hos Port of Aalborg

Port of Aalborg er netop nu sammen med blandt andre Aalborg Kommune med i et større, EU-støttet mobilitetsprojekt. Projektet, der hedder Sustainable Mobility for Rural and Urban Transport (SMaRT), undersøger, hvordan virksomheder kan gøre medarbejdermobilitet mere bæredygtig, herunder både i forhold til klima, sundhed og økonomi.

Hos Port of Aalborg har man været en del af projektet siden 2020 og har igangsat flere forskellige initiativer, der skal sikre højere prioritering af grønne transportformer blandt ansatte.

“SMaRT-projektet er med til at undersøge, hvordan vi i samarbejde med medarbejderne motiverer til at transportere sig grønnere både til og fra arbejde og internt på havnens arealer. Ambitionen er ikke kun at opnå en klimamæssig gevinst, men også øget trivsel og sundhed blandt vores medarbejdere,” fortæller Technical Designer hos Port of Aalborg, Anda Varna, der er projektleder for havnens involvering i projektet.

Som led i SMaRt-projektet og i samarbejde med Aalborg Kommune har Port of Aalborg i 2022 stillet grønne transportmidler til rådighed, som de godt 90 medarbejdere frit kan benytte på havnens mere end fire millioner kvadratmeter store areal.

“Konkret har vi stillet elcykler og elløbehjul til rådighed, som medarbejdere kan bruge, når de skal fra A til B på havnen. Derudover har vi også gjort det muligt at lease en elcykel til privat brug, ligesom vi har forbedret vores cykelfaciliteter markant. Eksempelvis får vi hver måned besøg af en cykelmekaniker, som kvit og frit servicerer medarbejdernes cykler. Så der er med andre ord endnu større incitament til at tage cyklen på arbejde,” forklarer Anda Varna.

Med Port of Aalborgs placering i den østlige udkant af Aalborg er det dog ikke lige nemt for alle medarbejdere at tage cyklen på arbejde, og derfor har man også søsat flere tiltag, der skal gøre det mere grønt at tage bilen på arbejde.

“Vi kigger blandt andet på, om medarbejdere kan drage fordel af samkørsel. Blandt andet i samarbejde med platformen Nabogo, hvor igennem medarbejdere kan koordinere transport med hinanden. Udover at nedsætte den enkelte medarbejders CO2-aftryk, er der også en økonomisk fordel at hente som privatperson med sådan en ordning,” lyder det fra Anda Varna.

Mens Port of Aalborg er case, så deltager blandt andre Nordjyllands Trafikselskab og Aalborg Universitet også som partnere i SMaRT-projektet, der efter planen løber frem til efteråret 2022. Herefter skal Port of Aalborg dele sine erfaringer med projektets andre aktører.

“Undervejs i projektet har vi indsamlet en masse brugbar data gennem analyser og fokusgruppeinterviews med vores medarbejdere. Næste skridt i projektet bliver at evaluere med projektets andre aktører, så vi i fællesskab kan blive klogere på, hvad der har fungeret og ikke har fungeret. Og så glæder vi os til at tage ved lære og implementere nogle af løsningerne mere permanent,” siger Anda Varna slutteligt.

SMaRT er støttet gennem det nordiske EU-program Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak. Foruden Aalborg Kommune og Hjørring Kommune i Danmark er de svenske kommuner Grästorp, Götene, Lidköping, Skara og Vara også med i projektet.

The post EU-projekt skaber grønnere medarbejdertransport hos Port of Aalborg first appeared on Maritime Direct.

Powered by Labrador CMS