Foredrag: Sådan har danskere bekæmpet pirater ved Afrikas kyster

Foto: Krigsmuseet

I nogle af verdens farligste farvande har danskere i mange år ydet en indsats mod pirateri. Til denne måneds Fad & Foredrag fortæller seniorforsker Katja Lindskov Jacobsen fra Center for Militære Studier om det danske forsvars antipirateri-aktioner ved Afrikas øst- og vestkyst.

Publisert

Glem alt om klapper for øjnene og sabler på træskibe. Pirateri er en meget virkelig og meget nutidig trussel. Bare i 2021 var der ifølge International Maritime Bureau (IMB) 132 tilfælde af pirateri – en stor del af dem i Guineabugten ved Afrikas vestkyst. Derfor har danskere af flere omgange været afsted for at gøre verdenshavene mere sikre.

Indtil videre ser det ud til, at hyppigheden af pirateritilfælde er faldet. Men hvordan kan det være? Hvad har danskerne rent faktisk gjort og hvad kan være andre grunde til, pirateriet er faldende? Kan forandringen fastholdes og hvordan?

Det fortæller seniorforsker Katja Lindskov Jacobsen fra Center for Militære Studier om til næste Fad & Foredrag på Krigsmuseet.

Fordi det er ikke en simpel situation. Nok har danskerne erfaringer fra den afrikanske østkyst, men området her er vidt forskelligt fra for eksempel Somalia. Der skal nemlig en militær tilstedeværelse på havet til for at bekæmpe pirateriet – men det er på fastlandet, piraterne bor, organiserer sig og i sidste ende retsforfølges.

Foredraget kommer til at handle om danskernes indsats både på den afrikanske østkyst i 2010-2016 som en del af NATO-missionen ”Ocean Shield” og senest om fregatten Esbern Snarres tilstedeværelse uden for den vestafrikanske kyst.

Information
Tid: torsdag, den 16. juni 2022 kl. 17.00 – 19.00
Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh K.
Pris: 150 kr.

Billetten inkluderer en kold fadøl for gæster over 18 år, til gæster under 18 år inkludere billetten en vand.

Billetten giver også gratis adgang til Krigsmuseets øvrige udstillinger fra kl. 16 samme dag.

Powered by Labrador CMS