Ny drejning – Beslaglagt russisk superyacht overdraget til USA

Amadea. Foto: Lürssen Yachts
Amadea.

Den luksuriøse superyacht Amadea, der i snart to måneder har været tilbageholdt på Fiji, er nu blevet overdraget til de amerikanske myndigheder.

Publisert

Først blev den russiskejede luksus-yacht Amadea beslaglagt af myndighederne i Fiji. Så blev beslaglæggelsen trukket tilbage, og nu er det 106 meter lange fartøj så blevet overdraget til de amerikanske myndigheder i den noget spegede sag. Det har en domstol i øriget slået fast.

Amadea, som har en anslået værdi af 2,5 milliarder kroner, har ligget ved Fiji i knap to måneder, hvor yachtens ejerskab har været gransket grundigt.

Det var amerikanske myndigheder, der først bad myndighederne på Fiji om at beslaglægge fartøjet på baggrund af de internationale saktioner mod russiske oligarker i forbindelse med Ruslands krigsførelse i Ukraine. Amerikanerne mener nemlig at have beviser for, at Amadeas ejer er den sanktionerede russiske oligark Suleiman Kerimov.

Netop disse beviser var hvad der i første omgang fik en domstol til at give grønt lys til beslaglæggelsen, men siden lykkedes det advokaterne bag det holdingselskab, der står registreret som ejer af yachten, at så tvivl om amerikanernes beviser og i stedet fremlægge modbeviser, der fortæller, at den virkelige ejer er oligarken Eduard Khudainatov, som ikke er ramt af sanktioner.

Amadea har siden været i politiets varetægt, hvor sagen er kommet under skarp kritik, efter det kommet frem, at det koster den fijianske regering flere millioner dollar at beholde yachten i havnen i Lautoka.

Egentligt ville USA betale for vedligeholdelsen af yachten under beslaglæggelsen, men fordi beslaglæggelsen blev trukket tilbage, så har Fiji selv stået med regningen for vedligeholdelse og drift, og det er altså spild af penge, har en domstol nu slået fast.

Amadea er derfor blevet overdraget til amerikanske myndigheder og skal nu forlade Fiji.

Powered by Labrador CMS