Milliardforlig indgået i stor strid om franske ubåde

Det australske flådeskib HMAS Supply skal efter planen nu snart have selskab af atomubåde Down Under. Arkivfoto: Royal Australian Navy
Det australske flådeskib HMAS Supply skal efter planen nu snart have selskab af atomubåde Down Under.

Den franske ubådsproducent France Naval Group har sikret sig et milliardbeløb i kompensation for omkostninger i forbindelse med den ubådsaftale, som den australske regering har skrottet.

Publisert

Australien og den franske ubådsproducent France Naval Group har indgået et forlig i striden om ubåde, som producenten skulle have leveret til landet Down Under. Det oplyste den australske premierminister, Anthony Albanese, på et pressemøde natten til lørdag dansk tid.

I alt kommer forliget til at koste Australien 2,8 milliarder danske kroner.

France Naval Group havde i 2016 indgået en aftale med den australske regering om at levere ubåde for 230 milliarder kroner, men da Storbritannien, Australien og USA sidste år dannede en ny forsvarsalliance, droppede de dén aftale til fordele for en ny, hvor USA og Storbritannien nu skal hjælpe Australien med at bygge atomdrevne ubåde til den landets flåde.

Dét træk udløste en længerevarende diplomatisk krise imellem Frankrig, Australien og USA, hvor franskmændene først kaldte deres ambassadører hjem fra de to landet og siden meldte afbud til et sikkerhedstopmøde i Storbritannien.

Aftalen mellem den australske regering og France Naval Group lød på et købe af 12 dieseldrevne ubåde. Aftalen blev omtalt som “århundredets forsvarskontrakt” og havde en værdi af 31 milliarder euro – cirka 230 milliarder kroner, og senere blev værdien opjusteret til 56 milliarder euro svarende til cirka 416 milliarder kroner.

Australien havde dog før indgåelsen af forsvarsalliancen med USA og Storbritannien klaget over, at aftalen med Naval Group var flere år forsinket og langt over budget.

Powered by Labrador CMS