Kreativitet gør regnvand til en brugbar ressource for Hirtshals Havn

Tanke til opsamling af regnvand. Foto: Hirtshals Havn
Tanke til opsamling af regnvand.

En idé fra en kreativ havnemedarbejder sparer nu Hirtshals Havn for op mod 20.000 liter vand om året.

Publisert

Hvor der handles, der spildes. Sådan lyder et gammelt ordsprog. Men ved Hirtshals Havn har man formået at handle uden at spilde. Således har den nordjyske havn søsat projektet ‘Regnvand som en ressource’, der går ud på, at man har indkøbt tre store vandtanke på hver 1.000 liter, som er tilsluttet tagrenderne fra en af havnens bygninger for at opsamle regnvand. Inspirationen til projektet kommer fra en medarbejder ved Hirtshals Havn, som har lavet et lignende projekt i mindre skala til sit eget hjem.

Det opsamlede regnvand benyttes af Hirtshals Havns Teknisk Service, som til daglig gør brug af forskelligt materiel som for eksempel lastbil, gummiged, traktor og fejemaskine. Arbejdet med disse maskiner og det generelle vedligehold af havnen indebærer et stort vandforbrug til blandt andet rengøring – et vandforbrug, som altså nu i høj grad kommer fra regnvand i stedet for dyrebart postevand. Det nye tiltag medfører dermed en markant reducering af vandforbruget.

“Vi indledte projektet i slutningen af sommeren sidste år, efter vi længe havde snakket om, at særligt vores fejemaskine bruger rigtig meget vand. En af vores kollegaer har et anlæg til opsamling af regnvand derhjemme, så vi har egentlig bare lavet det samme anlæg i større skala. Projektet giver rigtig god mening, ganske enkelt fordi det er spild af ressourcer at bruge rent postevand til de ting, som vi bruger vandet til,” siger driftsleder ved Hirtshals Havn, Palle Boelt Andersen.

Eksempelvis bruger Teknisk Service i dag cirka 120 liter vand, hver gang fejemaskinen er i drift for at renholde havnens arealer. Det bliver gjort gennemsnitligt fire gange om ugen, hvilket svarer til et årligt vandforbrug på omkring 20.000 liter vand.

Selvom der på papiret er tale om en meget simpel løsning, så er der flere fordele forbundet med projektet end blot et nedsat vandforbrug.

“Vi iværksatte projektet, fordi vi kunne se, at det kunne reducere vores vandforbrug. Men det er også et plus, at der ikke er noget kalk i regnvandet. Postevandet i byen har et meget højt kalkniveau, så det sparer os for en del tid, at vi kan rengøre vores maskiner med regnvandet i stedet. Det havde vi ikke forudset, så det er bare en bonus,” lyder det fra Palle Boelt Andersen.

Selvom projektet med at bruge regnvandet som en ressource er et ganske nyt projekt for Hirtshals Havn, har man allerede en ambition om at udvide projektet, så det er muligt at opbevare og udnytte endnu mere regnvand.

“Regnvandet er en rigtig god ressource for os, men det er samtidig også en ret ustabil ressource. Der skal meget til at fylde tankene op, og de fylder en del at have stående. Men så snart vi har pladsen til det, så vil vi gerne udvide til et anlæg på 5-6.000 liter, som er dobbelt så meget som nu. Vi kan ikke gemme vand fra vinteren, fordi der hurtigt kommer alger i vandet, så det giver god mening at udvide på sigt,” siger Palle Boelt Andersen og tilføjer, at man også gerne vil have mere spuletryk på anlægget, da trykket ikke er lige så højt som fra de vandhaner, de normalt bruger.

På grund af variation i regnmængden over året vil det ikke være muligt at få dækket hele vandforbruget. Dog forventes det at kunne give en reduktion i havnens vandforbrug på op mod 20.000 liter vand om året.

Powered by Labrador CMS