Ny aftale om planloven holder hånden under danske havne

Arkivfoto: Kolding Havn
Arkivfoto: Kolding Havn

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Hvide Sande Shipyard 4
Smukke billeder: Her flytter Fiskeristyrelsens nybygning kajplads
Foto Statens Naturhistoriske Museum 4
Jubilæum for Galathea 2 - Den største opdagelse i 100 år
Unger af den europæiske ål kaldes glasål
Kæmpe fangst - Europol anholder 49 personer for smugling af ål
Foto Twitter 2
Voldsom video - Her eksploderer skib og dræber 13 personer
Havbund
Mere liv under havets overflade: Nye stenrev i Lillebælt, Kattegat, og Øresund

En ny aftale om planloven sikrer, at danske erhvervshavne beskyttes bedre mod byudvikling, hvorfor det ikke længere er muligt for byråd at trække eksistensgrundlaget væk under en erhvervshavn, som det næsten skete i Kolding.

“Det er en stor sejr for hele den danske havnebranche!”

Sådan lyder det fra formand for interesseorganisationen Danske Shipping- og Havnevirksomheder (DSHV), Lars Jespersen, der på branchens vegne glæder sig over en ny politisk aftale om planloven.

Onsdag lykkedes det nemlig regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti at nå til enighed om en lang række ændringer af planloven, og det er netop dén, som vækker glæde i interesseorganisationen.

Aftalen fastslår nemlig, at de danske erhvervshavne skal beskyttes bedre mod byudvikling, og at der nu skal defineres nationale interesser omkring erhvervshavne, blandt andet for virksomheder med særlige behov for havnebeliggenhed, forsyningssikkerhed og søtransport.

“I 2018 traf byrådet i Kolding kommune en principbeslutning om, at Kolding Havn skulle nedlægges. Det kastede 20 virksomheder på havnen ud i akut usikkerhed, og har kastet en skygge over vores branche lige siden. For selv om byrådet i Kolding heldigvis kom på bedre tanker, så er vi alle blevet mere usikre. For hvis et byråd kunne beslutte at nedlægge sin havn, så er der jo intet til hinder for, at andre kommuner ensidigt kan træffe den samme beslutning. Og det har gjort hverdagen usikker for virksomheder på alle danske havne, men det er heldigvis slut nu,” siger Lars Jespersen.

Med den ny politiske aftale vil det nemlig ikke længere udelukkende være en byrådsbeslutning om en havn skal nedlægges, hvis der er nationale interesser på spil. Her skal staten altså være med ved bordet.

”Den bedre beskyttelse af havnene er afgørende for både forsyningssikkerheden og for havnevirksomhedernes eksistens og lysten til at investere. Derfor har DSHV også arbejdet hårdt for at få beskyttelsen af havneinfrastrukturen på den politiske dagsorden. Vi vil derfor rose partierne bag aftalen, og ser frem til at deltage i arbejdet med at definere de nationale interesser,” siger Lars Jespersen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Unger af den europæiske ål kaldes glasål
Kæmpe fangst - Europol anholder 49 personer for smugling af ål
Povl-Anker-768x489
Dagligvarer kunne ikke komme til Bornholm - Afvist af rederi
Foto Hvide Sande Shipyard 4
Smukke billeder: Her flytter Fiskeristyrelsens nybygning kajplads
Foto Twitter 2
Voldsom video - Her eksploderer skib og dræber 13 personer
Foto Facebook Thyborøn Stevedore AS 1
Skønne billeder: Thyborøn Stevedore laster 955 tons fiskefoder

Relaterede artikler