Ny aftale om planloven holder hånden under danske havne

Arkivfoto: Kolding Havn
Arkivfoto: Kolding Havn

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Fiskekasserne på Thyborøn Fiskeauktion
Fiskefassefarce - Fiskeauktionerne vil have politikerne på banen
Fiskekasser på Thyborøn Fiskeauktion
Farce hos Fødevarestyrelsen - Sag om fiskekasser trækker ud
Henning Kjeldsen
Opgiver at anke til Højesteret - Henning Kjeldsen vinder retssag
Sådan placeres fiskekasser under sortering på en fiskeauktion i Holland
Det siger lovgivningen om fiskekassernes placering
Foto DTU Aqua
Kystbeskyttelse med kunstige rev skal testes på Samsø

En ny aftale om planloven sikrer, at danske erhvervshavne beskyttes bedre mod byudvikling, hvorfor det ikke længere er muligt for byråd at trække eksistensgrundlaget væk under en erhvervshavn, som det næsten skete i Kolding.

“Det er en stor sejr for hele den danske havnebranche!”

Sådan lyder det fra formand for interesseorganisationen Danske Shipping- og Havnevirksomheder (DSHV), Lars Jespersen, der på branchens vegne glæder sig over en ny politisk aftale om planloven.

Onsdag lykkedes det nemlig regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti at nå til enighed om en lang række ændringer af planloven, og det er netop dén, som vækker glæde i interesseorganisationen.

Aftalen fastslår nemlig, at de danske erhvervshavne skal beskyttes bedre mod byudvikling, og at der nu skal defineres nationale interesser omkring erhvervshavne, blandt andet for virksomheder med særlige behov for havnebeliggenhed, forsyningssikkerhed og søtransport.

“I 2018 traf byrådet i Kolding kommune en principbeslutning om, at Kolding Havn skulle nedlægges. Det kastede 20 virksomheder på havnen ud i akut usikkerhed, og har kastet en skygge over vores branche lige siden. For selv om byrådet i Kolding heldigvis kom på bedre tanker, så er vi alle blevet mere usikre. For hvis et byråd kunne beslutte at nedlægge sin havn, så er der jo intet til hinder for, at andre kommuner ensidigt kan træffe den samme beslutning. Og det har gjort hverdagen usikker for virksomheder på alle danske havne, men det er heldigvis slut nu,” siger Lars Jespersen.

Med den ny politiske aftale vil det nemlig ikke længere udelukkende være en byrådsbeslutning om en havn skal nedlægges, hvis der er nationale interesser på spil. Her skal staten altså være med ved bordet.

”Den bedre beskyttelse af havnene er afgørende for både forsyningssikkerheden og for havnevirksomhedernes eksistens og lysten til at investere. Derfor har DSHV også arbejdet hårdt for at få beskyttelsen af havneinfrastrukturen på den politiske dagsorden. Vi vil derfor rose partierne bag aftalen, og ser frem til at deltage i arbejdet med at definere de nationale interesser,” siger Lars Jespersen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Henning Kjeldsen
Opgiver at anke til Højesteret - Henning Kjeldsen vinder retssag
Fiskekasser på Thyborøn Fiskeauktion
Farce hos Fødevarestyrelsen - Sag om fiskekasser trækker ud
Hajkutteren Carmelan
Se billederne: 70 tons tung hajkutter til restaurering i Hvide Sande
HG333 Isafold
Så er den her - HG 333 Isafold er ankommet til Hirtshals
Sådan placeres fiskekasser under sortering på en fiskeauktion i Holland
Det siger lovgivningen om fiskekassernes placering

Relaterede artikler