Nu skal verdens første fleksible miljøpram navngives

Test med DESMI RO-FENCE 600. Foto: FLEX-FEB
Test med DESMI RO-FENCE 600. Foto: FLEX-FEB

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Hvide Sande Shipyard 4
Smukke billeder: Her flytter Fiskeristyrelsens nybygning kajplads
Foto Statens Naturhistoriske Museum 4
Jubilæum for Galathea 2 - Den største opdagelse i 100 år
Unger af den europæiske ål kaldes glasål
Kæmpe fangst - Europol anholder 49 personer for smugling af ål
Havbund
Mere liv under havets overflade: Nye stenrev i Lillebælt, Kattegat, og Øresund
Foto Twitter 2
Voldsom video - Her eksploderer skib og dræber 13 personer

Onsdag bliver verdens første fleksible miljøpram navngivet af direktøren for Danske Maritime, Jenny Braat. Navngivningen finder sted på Søby Værft.

Der bliver skrevet historie, når verdens første fleksible miljøpram på onsdag skal navngives på Søby Værft.

Projektet med at udvikle, designe og bygge den fleksible miljøpram er gennemført i samarbejde mellem startupvirksomheden Flex-Feb og Søby Værft, og projektet er gennemført på halvandet år med støtte fra Miljøstyrelsen og Den Danske Maritime Fond.

En fleksibel miljøpram kan i én arbejdsgang opsamle olieblandet vand, filtrere olien fra, lede det rensede vand tilbage i havet og opbevare olien, til den kan pumpes over i et tankanlæg og genanvendes.

Fleksible miljøpramme er fem gange så effektive som sammenlignelig, kendt teknologi, og fleksible miljøpramme gør det muligt at anvende patruljeskibe og andre ikke-specialskibe til at løse havmiljøopgaver. Miljøprammene kan anvendes sammen med Beredskabsstyrelsens lægtvandsfartøjer.

Prammens dybgang øges ikke, når den fyldes med olie, så prammen er særlig anvendelig på lægt vand, hvor bekæmpelse af olieforurening er den største udfordring.

Patruljeskibe kan ikke gå ind på det læge vand og har derfor behov for en deployerbar havmiljøkapacitet. Det behov kan dækkes med fleksible miljøpramme.

Miljøprammen er fleksibel, og kan derfor også opsamle andet overfladeaffald, og miljøprammens faste dæk betyder, at den kan anvendes som arbejdsplatform i havne.

Der er gennemført et omfattende søprøveprogram med den fleksible miljøpram, hvor det er blevet dokumenteret, at miljøprammen han håndteres af mandskab med en almindelig sømandsmæssig baggrund uden nogen specialuddannelse.

Det er også dokumenteret, at miljøprammen kan anvendes sammen med eksisterende flydespærringer, som eksempelvis Desmi RO-Fence 600.

Klargøring af Fleksibel Miljøpram. Foto: FLEX-FEB
Test med DESMI RO-FENCE 600. Foto: FLEX-FEB

3 reaktioner

 1. Hej Stefan
  Interessant artikel, men undrer mig over forvrængningerne i det “danske sprog”?? LÆGE VAND?? I steder for “det lave, eller det grunde vand?? Og havd er “deployerbar havmiljøkapasitet”??? Oprensingsfartøjer?? Eller andet på DANSK
  MVH
  Andrias

  1. Hej Andrias,
   ‘Lægt vand’ er et dansk begreb og betyder ‘Lav vanddybde’. Det kaldes lægt vand, når vanddybden er under 1/25 af bølgelængden. Hvis man taler om en ‘læg landstrækning’, så betyder det et lavtliggende og fladt stykke land, som ikke hæver sig synderlig over vandfladen. ‘Deployerbar’ er et nydansk begreb, der oprindeligt kommer fra det franske sprog. Det betyder ‘at udfolde’.
   Mvh Stefan/FiskerBladet

   1. I denne sammenhæng betyder det, at den fleksible miljøpram ikke er en integreret del af et skib, men kan indsættes (deployeres) eksempelvis fra et patruljeskib. Det er i modsætning til de eksisterende miljøskibe, hvor havmiljøkapaciteten (opsamlingsudstyret) er en fast del af skibet. Jens Walther, FLEX-FEB CEO

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Unger af den europæiske ål kaldes glasål
Kæmpe fangst - Europol anholder 49 personer for smugling af ål
Povl-Anker-768x489
Dagligvarer kunne ikke komme til Bornholm - Afvist af rederi
Foto Hvide Sande Shipyard 4
Smukke billeder: Her flytter Fiskeristyrelsens nybygning kajplads
Foto Twitter 2
Voldsom video - Her eksploderer skib og dræber 13 personer
Foto Facebook Thyborøn Stevedore AS 1
Skønne billeder: Thyborøn Stevedore laster 955 tons fiskefoder

Relaterede artikler