Studier viser behov for at undersøge PFAS i dansk havskum

Sweco opfordrer til at undersøge omfanget af PFAS i havskum langs danske kyster. Foto: Mogens Rokkedahl / Sweco
Sweco opfordrer til at undersøge omfanget af PFAS i havskum langs danske kyster. Foto: Mogens Rokkedahl / Sweco

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

DCIM100MEDIADJI_0651
Kæmpe fald - Prisen på hummer styrtdykker i Sverige
Danske fiskere får bedre arbejdsforhold
Flere millioner til fiskerne: Ophugningsstøtte i Østersøen fordobles
Foto Hempel AS
Hempel knytter kreditfaciliteter på 1,5 mia. euro til bæredygtighed
Fisketrawler
Tre ud af fire vil have forbud mod bundtrawl i beskyttet hav
Smuk video: Kom helt tæt på Danmarks nye hurtigfærge
Smuk video: Kom helt tæt på Danmarks nye hurtigfærge

Miljøstyrelsen vil i løbet af juli foretage målinger for PFAS i havvand for at undersøge forekomsten af PFAS langs de danske kyster.

I Danmark har vi de seneste år fået øjnene op for PFAS, og de forureninger produktet har skabt i vores natur og miljø. At der også findes PFAS i havskum er kendt fra undersøgelser foretaget i Holland.

”I 2018 viste beregninger udgivet i artiklen ‘Global transport of perflouroalkyl acids via sea spray’, at indholdet af PFAS bliver opkoncentreret i havskum. Resultaterne viser, at skummet dannes ved kysterne, når bølgerne brydes. På grund af den kraftige indpiskning af luft, dannes der kæder af PFAS, og på den måde kan PFAS opkoncentreres i havskummet,” forklarer teknisk chef i Swecos miljøafdeling, Majbrith Langeland.

”Det sker faktisk efter samme teknik, som man i dag anvender til at oprense PFAS i vand. Ved at indpiske luft i vandet bliver PFAS opkoncentreret i skummet, og derefter kan skummet opsamles og fjernes. PFAS-indholdet reduceres i det behandlede vand, der dermed er renere,” siger hun.

I 2020 udførte Sweco flere undersøgelser bl.a. langs den hollandske nordkyst, der viste, at indhold af PFAS i jord og grundvand langs kysten er stigende jo tættere, man kommer på havet og jo længere nordpå, man kommer i Holland. Denne stigning af koncentrationer skyldes udledninger af PFAS til grundvand, vandløb og senere afstrømning til havet.

Havet er det største reservoir for udledt PFAS. Da PFAS ikke nedbrydes eller sedimenteres i havbunden forventes det, at PFAS vil være i havet for altid. Der er dokumentation for, at indholdet af PFAS i havvandet overholder de fastlagt grænseværdier i de hollandske undersøgelser. Men på grund af PFAS’ egenskaber sker der en opkoncentrering i havskummet med op til en faktor 64.000. Det betyder, at havskum kan indeholde PFAS på et meget højt niveau.

”Det interessante er derfor at undersøge havskummet for at dokumentere PFAS-indholdet i dette langs kysterne,” lyder anbefalingen fra Majbrith Langeland.

Dannelsen af havskum kan beskrives som naturens egen måde at fjerne PFAS fra havmiljøet på.

”Havskum er oprensning af PFAS, som er i miljøet, og det burde være muligt at indsamle havskummet langs de danske kyster. Dermed ville man på sigt kunne reducere indholdet af PFAS i havet, men også begrænse den negative miljøpåvirkning, som det PFAS-holdige havskum har på den kystnære jord og det kystnære grundvand. Sweco opfordrer til, at vi lærer af kolleger og forskere i andre lande og arbejder med den eksisterende viden. Ved at foretage undersøgelser og målinger langs Danmarks kyster kan vi hurtigt komme frem til løsninger, som kan bidrage til at fjerne PFAS fra vores natur og miljø,” siger afdelingschef i Miljø i Sweco, Louise Skytte Clausen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

DCIM100MEDIADJI_0651
Kæmpe fald - Prisen på hummer styrtdykker i Sverige
Fisketrawler
Tre ud af fire vil have forbud mod bundtrawl i beskyttet hav
Nordwind
Se billederne: Krigsfiskekutter på værft i Hvide Sande
Spildevand i Agersø Sund
Føler sig overset - Fiskere har kæmperegninger og får ingen hjælp
2021.01.09_Bastoe-Electric_Dypvannskaia
Verdens største el-færge indsættes

Relaterede artikler