Bredt flertal vil femdoble havvindmøllestrømmen i 2030

Bredt flertal vil femdoble havvindmøllestrømmen i 2030

Et bredt flertal i Folketinget er enige om, at Danmark i 2030 får firedoblet produktionen af sol- og vindenergi på land samt mulighed for femdobling af hav-vindmøllestrøm. Ambitionen er, at al gas i Danmark skal være grønt i 2030, og at der fra 2035 ikke er boliger, der opvarmes med gas.

Publisert Sist oppdatert
Bredt flertal vil femdoble havvindmøllestrømmen i 2030

Ruslands invasion af Ukraine har understreget, at klimapolitik og sikkerhedspolitik hænger uløseligt sammen. Den grønne omstilling er derfor afgørende for klimaet og uafhængigheden af russisk energi.

”Danmark bliver med denne aftale et stort grønt kraftværk for hele Europa, når vi nu skaber mulighed for en femdobling af dansk havvindmøllestrøm i 2030. Det er helt afgørende for klimaet og for at gøre Danmark uafhængig af russisk energi, at et bredt og ansvarligt flertal i Folketinget nu står sammen og viser, at Danmark kan mere. Vi sætter skub i udrulning af fjernvarme og sætter en klar ambition om, at al gas skal være grøn i 2030, og vi i 2035 vil helt af med gasfyr i danske hjem,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Aftaleparterne er enige om at sikre rammevilkår, der kan muliggøre en firedobling af den samlede elproduktion fra solenergi og landvind frem mod 2030. Partierne er også enige om at udbyde 4 gigawatt ekstra havvind til realisering senest i 2030, hvilket vil betyde, at Danmark kan femdoble produktionen af havvindmøllestrøm de næste 8 år.

”Et vigtigt redskab til hurtigt at blive fri af Putins gas er at bygge flere vindmøller og solceller på land. Derfor firedobler vi produktionen af vedvarende energi på land. Denne udbygning kræver plads. Der bliver behov for et areal svarende til størrelsen på Mors, når vi skal løse den samlede udfordring og derfor nu sigter efter at skabe 10-15 store energiparker fordelt over hele landet. Samtidig gør vi det lettere for kom-munerne at planlægge for VE-anlæg, bl.a. fordi vi nu skaber mulighed for at opstille solceller og vindmøller i såkaldte herregårdslandskaber,” siger indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen.

Omkring 400.000 danske hjem er i dag afhængige af gas til radiatorerne i stuen og brusebadet om morgenen. Det gør os sårbare over for Ruslands indflydelse på gasforsyningen, og det er skidt for klimaet og danskernes pengepung. Med aftalen er der enighed om at gøre uvildig rådgivning om reduktion af gasforbruget og grøn varme lettere tilgængelig, og at der skal være bedre lånevilkår til udskiftning af gas- og oliefyr.

”Fra dansk side skal vi gøre, hvad vi kan, for at blive uafhængige af russisk olie og gas. Derfor er jeg glad for, at vi med aftalen nu gør det nemmere og billigere for dan-ske boligejere at komme af med deres olie- eller gasfyr og i stedet skifte til f.eks. fjernvarme eller en varmepumpe. Det gør vi, fordi vi godt ved, at det kan være en stor udskrivning at skifte væk fra olie- og gasfyr. Derfor gør vi det nu sammen med den finansielle sektor lettere at tage valget, for det er et vigtigt skridt på vejen i at stoppe Putins krigsmaskine,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Aftalen er indgået af regeringen i forlængelse af udspillet Danmark kan mere II med Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedsli-sten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og Kristendemokraterne.

The post Bredt flertal vil femdoble havvindmøllestrømmen i 2030 first appeared on Maritime Direct.

Powered by Labrador CMS