Nationalmuseet overdrager kongelig rejsebåd til Helsingør

Foto: Nationalmuseet
Foto: Nationalmuseet

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Tengyart Unsplash
Se videoen: Hvidhval død efter spektakulær redningsaktion
Foto Blue Water Shipping
Kom med til kæmpe jubilæumsfest, når Blue Water fylder 50
Politi finder 700 kilo kokain på Maersk-containerskib
Politi finder 700 kilo kokain på Maersk-containerskib
Tilbageholdt – Hul i skroget på krydstogtskib aflyser rejse til Grønland
Tilbageholdt – Hul i skroget på krydstogtskib aflyser rejse til Grønland
Revlehaj
Dramatisk video: Sensationel hajfødsel i Kattegatcentret

Frederik d. 9.s såkaldte rejsechalup – en træbåd af typen travalje – får nu ny ejer. Nationalmuseet overdrager båden med den kongelige forhistorie til forening i Helsingør, hvor den fremover kan sejle i farvandet ud for Kronborg.

Travaljen er blevet kaldt Frederik d. 9.s rejsechalup. Den har plads til 12 årer og stammer fra Orlogsmuseets samling af større eller mindre træbåde, hvoraf den er en af de større. Travaljen er 8,5 meter lang og omkring 2,3 meter bred.

”Kongen”, som travaljen også kaldes, blev bygget på Orlogsværftet i 1884 som et sideskib til det daværende kongeskib. ”Kongen” har angiveligt fragtet både monarker og præsidenter og forsyninger fra skibet til havnen og har sejlet i hele Europa.

Orlogsmuseet fik den fra kongehuset, fra Frederik d. 9. selv, sammen med tre andre træbåde. I en årrække har travaljen været udlånt til Christianshavns Travaljelaug, men de seneste år har den stået på land.

Nu overdrages ejerskabet af båden til foreningen Lauget Kongechaluppen, der har hjemsted i Maritimt Værksted Hal 16 i Helsingør, og som har planer om at give båden en tiltrængt renovering, så den igen kan tages i brug og få havvand under kølen – denne gang i farvandet ud for Kronborg Slot.

”Vi er glade for at kunne overdrage ejerskabet af rejsechaluppen til de engagerede frivillige i Helsingør, så den igen kan komme ud på havet, hvor den hører til, og til glæde for mange, der kan få lov at sejle i den historiske båd,” siger museumsinspektør på Nationalmuseet, Jørgen Walseth.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Revlehaj
Dramatisk video: Sensationel hajfødsel i Kattegatcentret
Foto Tengyart Unsplash
Se videoen: Hvidhval død efter spektakulær redningsaktion
Foto Blue Water Shipping
Kom med til kæmpe jubilæumsfest, når Blue Water fylder 50
Stort olieudslip truer – FN arbejder på redningsoperation med dansk støtte
Stort olieudslip truer – FN arbejder på redningsoperation med dansk støtte
Foto ROMU
Levende kulturarv: Efter to års pause samles fjordens træskibe igen

Relaterede artikler