Lokalplan – Nyt PtX-anlæg i Måde skal levere brint til Esbjerg Havn

Lokalplan – Nyt PtX-anlæg i Måde skal levere brint til Esbjerg Havn

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Tengyart Unsplash
Se videoen: Hvidhval død efter spektakulær redningsaktion
Foto Blue Water Shipping
Kom med til kæmpe jubilæumsfest, når Blue Water fylder 50
Politi finder 700 kilo kokain på Maersk-containerskib
Politi finder 700 kilo kokain på Maersk-containerskib
Tilbageholdt – Hul i skroget på krydstogtskib aflyser rejse til Grønland
Tilbageholdt – Hul i skroget på krydstogtskib aflyser rejse til Grønland
Revlehaj
Dramatisk video: Sensationel hajfødsel i Kattegatcentret

Lokalplan – Nyt PtX-anlæg i Måde skal levere brint til Esbjerg Havn

Plan & Byudviklingsudvalget i Esbjerg Kommune har netop godkendt en ny lokalplan, som åbner for, at European Energy kan etablere et Power-to-X-anlæg på Mådevej. Her skal strøm fra forsøgsmøller omdannes til brint, som skibe i Esbjerg Havn skal bruge i stedet for diesel.

Et nyt PtX-anlæg er på vej i Esbjerg. Baggrunden er en ny lokalplan, som Plan & Byudviklingsudvalget netop har godkendt. Lokalplanen har været i fire ugers høring, og nu kan European Energy gå videre med planerne om PtX-anlægget på Mådevej. Det kommer til at ligge nord for de fire forsøgsvindmøller i området mellem Esbjerg Havn, Esbjerg Affaldshåndtering og Deponi Syd.

”Det her er endnu et konkret eksempel på den grønne vej, vi går i Esbjerg Kommune, hvor vi arbejder målrettet på at kunne udnytte den forventede ekstra vindmøllestrøm i elnettet. Derfor skal vi også være fremsynede i udviklingen af erhvervsområder, så det er attraktivt at slå sig ned her for de virksomheder, der kan omdanne el til andre produkter, som kan hjælpe os i omstillingen af vores samfund,” siger formanden for Plan & Byudviklingsudvalget, Henning Ravn.

Netop to af forsøgsvindmøllerne i Måde er omdrejningspunktet for European Energys nye PtX-anlæg, for det er strøm herfra, der skal omdannes til brint, som kan drive et mobilt anlæg med brændselsceller, som skal lave strøm. En stor del af produktionen bliver derfor aftaget af Esbjerg Havn, hvor skibene kan koble sig til anlægget, så de ikke forurener, når de ligger i havnen. Løsningen spiller godt sammen med Esbjerg Havns bæredygtige ambitioner.

”Vi har klare planer for, hvordan og hvornår vi skal sikre en carbonneutral havn, og med tilgangen til brint tager vi et kæmpe skridt i den grønne retning” siger direktør for Esbjerg Havn, Dennis Jul Pedersen.

Også hos European Energy er de glade for, at lokalplanen nu er på plads, så firmaet kan tage de næste skridt i etableringen af PtX-anlægget.

”Vi er utrolig glade for dette vigtige skridt til etablering af vores første PtX-anlæg. Anlægget i Esbjerg skal bl.a. teste fremtidens PtX-anlæg og give værdifuld viden om produktionsoptimering og sektorkobling til gavn for den grønne omstilling,” siger Rene Alcaraz Frederiksen, der er ansvarlig for projektet hos European Energy.

”Vi sætter stor pris på samarbejdet med Esbjerg Kommune og Esbjerg Havn, der har muliggjort, at vi kan bygge et af Danmarks første PTX-anlæg helt uden støttemidler. Det er vores ambition, at anlægget ved Mådevej skal danne skole for mange flere støttefri anlæg,” lyder det fra chef for PTX hos European Energy, Emil Vikjær-Andresen.

The post Lokalplan – Nyt PtX-anlæg i Måde skal levere brint til Esbjerg Havn first appeared on Maritime Direct.

Populære denne uge

Revlehaj
Dramatisk video: Sensationel hajfødsel i Kattegatcentret
Foto Tengyart Unsplash
Se videoen: Hvidhval død efter spektakulær redningsaktion
Foto Blue Water Shipping
Kom med til kæmpe jubilæumsfest, når Blue Water fylder 50
Stort olieudslip truer – FN arbejder på redningsoperation med dansk støtte
Stort olieudslip truer – FN arbejder på redningsoperation med dansk støtte
Foto ROMU
Levende kulturarv: Efter to års pause samles fjordens træskibe igen

Relaterede artikler