Stort olieudslip truer – FN arbejder på redningsoperation med dansk støtte

Stort olieudslip truer – FN arbejder på redningsoperation med dansk støtte

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Tengyart Unsplash
Se videoen: Hvidhval død efter spektakulær redningsaktion
Tidligere DF-formand scorer kassen som havnechef i Aalborg
Tidligere DF-formand scorer kassen som havnechef i Aalborg
Foto- Wavy Wonders
Danskere vil lave international forretning på tangchips
Se billederne: Norwegian Cruise Line fejrer endnu en Prima Class-søsætning
Se billederne: Norwegian Cruise Line fejrer endnu en Prima Class-søsætning
Politi finder 700 kilo kokain på Maersk-containerskib
Politi finder 700 kilo kokain på Maersk-containerskib

Stort olieudslip truer – FN arbejder på redningsoperation med dansk støtte

Et forladt skib i Det Røde Hav truer med at skabe en af verdens største miljøkatastrofer ved Yemens Kyst. Danmark støtter nu en FN-redningsoperation med 7 millioner kroner.

Otte kilometer ud fra Yemens Kyst ligger skibet FSO Safer og ruster i Det Røde Hav. FN-arbejder på en operation, der skal tømme det forladte skib for at undgå et olieudslip, der kan blive til en af verdens største miljøkatastrofer og yderligere forværre den alvorlige humanitære situation i Yemen.

FN vurderer, at der er stor risiko for, at FSO Safer når som helst kan lække olie. Enten gennem et brud på skroget, en lækage eller en eksplosion. Hvis det sker, kan det blive op til fire gange så slemt som i 1989, hvor tankskibet Exxon Valdez gik på grund i Alaska og lækkede store mængder olie ud i havet.

”Vi har en klar forpligtelse til at forebygge en miljømæssig katastrofe og undgå en forværring af den allerede dybt alvorlige humanitære situation i det krigshærgede Yemen. Som søfartsnation er det desuden i vores stærke interesse at sikre, at alle verdens have er farbare. Derfor er det helt afgørende, at FN får tømt Safer for olie, og jeg er glad for, at Danmark kan være med til at støtte den operation,” lyder det i en udtalelse fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Siden borgerkrigen i Yemen brød ud i 2015, er FSO Safer ikke blevet vedligeholdt. Det kan ikke flytte sig, da maskinrummet er oversvømmet. Safer har cirka 1,1 millioner tønder råolie ombord, og eksperter vurderer, at det er umuligt at reparere skibet.

Til efteråret forventes store storme i området, og det øger risikoen for lækage og eksplosion, eller for at FSO Safer synker. Hvis det sker, vil en fuld oprydning koste 20 milliarder dollar. Det forventes, at FN’s redningsoperation i første omgang samlet set vil koste 80 millioner USD.

Hvis FSO Safer lækker olie, kan det forværre situationen for op mod 12 millioner mennesker i Yemen, der allerede er hårdt mærket af syv års krig.

Derudover vil et olieudslip ramme skibsfarten i området hårdt og derved forringe mulighederne for at levere humanitær bistand. Næsten 70 procent af den humanitære bistand til Yemen kommer ind gennem havne, som ligger tæt på Safer, og mere end halvdelen af Yemens befolkning er afhængig af humanitær hjælp.

Der er desuden en betydelig risiko for, at et udslip kan påvirke skibsfarten i området i en sådan grad, at international handel og globale forsyningskæder påvirkes, hvilket vil medføre store økonomiske omkostninger.

Samtidig vil Yemens fiskebestand i Det Røde Hav på få uger blive ødelagt. FN vurderer, at det vil tage op imod 25 år, før de lokale økosystemer kan genoprettes.

Støtten til FSO Safer kommer oveni de 125 mio. kr. som Danmark tidligere på året gav til støtte til humanitære indsatser i Yemen.

The post Stort olieudslip truer – FN arbejder på redningsoperation med dansk støtte first appeared on Maritime Direct.

Populære denne uge

Revlehaj
Dramatisk video: Sensationel hajfødsel i Kattegatcentret
Foto Tengyart Unsplash
Se videoen: Hvidhval død efter spektakulær redningsaktion
Foto Blue Water Shipping
Kom med til kæmpe jubilæumsfest, når Blue Water fylder 50
Stort olieudslip truer – FN arbejder på redningsoperation med dansk støtte
Stort olieudslip truer – FN arbejder på redningsoperation med dansk støtte
Foto ROMU
Levende kulturarv: Efter to års pause samles fjordens træskibe igen

Relaterede artikler