Bornholm skal være vært for topmøde om havvind i Østersøen

Bornholm skal være vært for topmøde om havvind i Østersøen

Bornholm er på tirsdag vært for et internationalt topmøde om udnyttelse af havvind i Østersøen, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med statsledere og EU-kommissionsformanden skal forsøge at sikre uafhængighed af Ruslands energi.

Publisert Sist oppdatert
Bornholm skal være vært for topmøde om havvind i Østersøen

Efter den russiske invasion af Ukraine har Vladimir Putin brugt energi som et politisk våben mod Europa, og derfor samler Danmark nu Østersøens otte EU-lande samt EU-Kommissionen til et topmøde på Bornholm. Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Statsminister Mette Frederiksen og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er værter for mødet, der får deltagelse fra Tyskland, Sverige, Finland, Estland, Letland, Litauen, Polen og EU-Kommissionen. Tilsammen repræsenterer de otte lande knap 150 millioner europæiske borgere.

Foruden EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen og energikommissær Kadri Simson deltager statsoverhoveder, energiministre og topembedsmænd fra landene. Tyskland er repræsenteret af deres parlamentarisk statssekretær. Hvert land kan desuden medbringe en havvindmølleparkejer eller sektorspecialist og deres elnet-myndighed.

Med sine knap 400.000 kvadratkilometer – eller det, der svarer til næsten 10 gange Danmarks landareal – har Østersøregionen et stort, men overvejende uudnyttet potentiale for vedvarende energiprojekter. Den samlede havvindskapacitet i Østersøen er pt. på 3 GW.

”Energiuafhængighed og et farvel til sort energi er det skjold, som kan beskytte os mod Ruslands trusler. Det kræver en massiv udbygning af vedvarende energi i hele Europa. Landene omkring Østersøen er særligt udsatte i den nuværende situation, men nu samles vi på Bornholm for at stå sammen mod Putin og høste Østersøens store vindressourcer. For vores sikkerhed og for klimaets skyld,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

The post Bornholm skal være vært for topmøde om havvind i Østersøen first appeared on Maritime Direct.

Powered by Labrador CMS