Tempoet skal op, hvis havvind-planer skal realiseres

Tempoet skal op, hvis havvind-planer skal realiseres

Hvis de ambitiøse planer om udbygningen af havvind skal realiseres, kræver det politisk fokus og samarbejde med vores nabolande. Derfor mener Danske Rederier, at det er positivt, regeringen har inviteret til internationalt topmøde om havvind i Østersøen.

Publisert Sist oppdatert
Tempoet skal op, hvis havvind-planer skal realiseres

Selvom der i dag kun står 2,8 gigawatt (GW) havvind i Østersø-regionen, så er der potentiale for meget mere.

EU-kommissionen vurderer, at der er plads til hele 93 GW havvind i Østersøen frem mod 2050, og for at bane vejen for de mange møller, har statsminister Mette Frederiksen indbudt til internationalt topmøde om havvind i Østersøen tirsdag den 30. august.

”Vi skal i den grad have fart på, hvis vi skal nå de ambitiøse planer for udbygningen af havvind, som man er blevet enige om i EU, så det er godt at se, at regeringen er på bolden og har fokus på, hvordan ambitionerne bliver omsat til virkelighed,” siger administrerende direktør i Danske Rederier, Anne H. Steffensen.

Danmark er længere fremme end eksempelvis de baltiske lande og i forhold til havvind er Danmark den største aktør i Østersen.

Den kommende energiø på Bornholm forventes at løbe op i 39 milliarder kroner, og den totale direkte arbejdskraftefterspørgsel ventes at være cirka 14.500 årsværk.

”Vi har brug for enorme mængder grøn strøm til at omstille skibsfarten og andre tunge transportsektorer. Og når vi så samtidig ved, at udbygningen af havvind i den grad er med til at sikre jobs – også i egne hvor velbetalte jobs ikke nødvendigvis hænger på træerne, så er det bare med at speede processen op. Derfor opfordrer vi til, at vi får strømlinet udbuds, -og godkendelsesprocesser i forhold til etablering af havvindmølleparker. Vi skal have skabt en grøn regulatorisk motorvej,” siger Anne H. Steffensen.

Ved mødet vil politiske repræsentanter fra Tyskland, Polen, Sverige, Finland, Estland, Letland, Litauen og EU-Kommissionen lytte med. Fokus bliver ifølge klima- energi og forsyningsminister Dan Jørgensen på energisikkerhed i lyset af krigen i Ukraine og klimakrisen.

The post Tempoet skal op, hvis havvind-planer skal realiseres first appeared on Maritime Direct.

Powered by Labrador CMS