Jobfest! Danske Havne jubler over havvindsplaner

Jobfest! Danske Havne jubler over havvindsplaner

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

DCIM100MEDIADJI_0651
Kæmpe fald - Prisen på hummer styrtdykker i Sverige
Danske fiskere får bedre arbejdsforhold
Flere millioner til fiskerne: Ophugningsstøtte i Østersøen fordobles
Foto Hempel AS
Hempel knytter kreditfaciliteter på 1,5 mia. euro til bæredygtighed
Fisketrawler
Tre ud af fire vil have forbud mod bundtrawl i beskyttet hav
Smuk video: Kom helt tæt på Danmarks nye hurtigfærge
Smuk video: Kom helt tæt på Danmarks nye hurtigfærge

Jobfest! Danske Havne jubler over havvindsplaner

Gigant udbygning af havvindmølleparker skaber utallige nye arbejdspladser. Men havnene advarer om, at det ikke bliver til noget, hvis politikerne forsømmer at afkorte bureaukratiet dramatisk.

”Selv om det kun lige er blevet efterår, er vi i komplet julehumør ved udsigten til hundredetusindvis af nye arbejdspladser de kommende godt 25 år. Det er jo, ret beset, ufattelige tal. Hvis Danske Rederiers og QBIS’ beregninger holder, er der udsigt til jobmuligheder for alle på alle niveauer i en række brancher fra havne og rederier til produktions-, service- og videns-virksomheder.”

Det siger direktør brancheforeningen Danske Havnes direktør, Tine Kirk, i en kommentar til beregninger fra Danske Rederier, der udkom 1. september og viser, at der kan skabes op mod 370.000 nye stillinger i Danmark frem mod 2050, hvis det fulde potentiale af den politiske beslutning i maj om gigantudbygning af havvindmølleparker i Nordsøen foldes ud.

Den 18. maj i år mødtes statsminister Mette Frederiksen med blandt andre EU-kommissionsformand, Ursula von der Leyen og en stribe regeringschefer og energiministre i Esbjerg Havn, hvor de løftede sløret for fællesambitionen om en gigantisk udbygning af havvind i Nordsøen. Det førte til Nordsøerklæringen, der skal tidoble havvindmølle-kapaciteten i Nordsøen frem mod 2050 og levere grøn strøm til op mod 230 millioner forbrugere.

Og den 30. august var Ursula von der Leyen igen i Danmark – denne gang for at markere et samarbejde om havvind i Østersøområdet og en udvidelse af den planlagte energiø på Bornholm

”Danske Havne kvitterede allerede i maj for de stor ambitioner, og vi er fortsat helt med på ambitionsniveauet.

Men realiseringen af de mange arbejdspladser fordrer én eneste ting af politikerne,” gør Tine Kirk klart.

”Politikerne skal dramatisk afkorte den tid, det tager at få godkendt projekterne. Både godkendelsen af selve havvindmølleparkerne, som Ursula Von der Leyen nævnte allerede på havnen i Esbjerg i maj. Men godkendelsen af den tilhørende infrastruktur på land – primært i havnene – skal også kortes ned. Ellers strander det her på hensigtserklæringer og ambitionerne blæses bort med blæsten,” lyder det fra Tine Kirk.

”På en række danske havne står allerede i dag række efter række af vindmøllevinger. De venter på udskibning vil havvindmølleparker i hele verden. Vi skal gerne producere endnu mere i Danmark, og derfor får vi brug for endnu mere plads, hvor vindmøllekomponenter samles og afventer udskibning til hele verden. Det er også afgørende at vores sejlrender til havnene er dybe nok til, at vindmølledelene, som bliver større og større, fortsat kan afskibes fra Danmark. Derfor skal myndighedsgodkendelser af nye havnearealer og uddybning af sejlrender også op i tempo, så vi fortsat i Danmark er blandt de bedste i verden på vindenergi,” siger hun.

Over halvdelen af de danske erhvervshavne er på forskellig vis involveret i havvinds-projekter, enten som produktions- eller installationshavne, service- eller udskibningshavne. Esbjerg Havn er Danmarks største vindhavn og førende i Europa, da havnen er involveret i over halvdelen af alle havvindsprojekter i EU.

På havnen i Odense og Aalborg ligger de verdensledende testcentre LORC og BLAEST, der tester henholdsvis vindmøllenaceller og vinger.

Danmark var det første land i verden, der etablerede en havvindmøllepark. Det skete i 1991. Siden har Danmark formået at fastholde en grøn førerposition, men store lande som Kina og USA har fået øjnene op for havvindens potentiale, både klimanyttigt og økonomisk, og en række lande rundt om os rykker hurtigt på grøn omstilling.

”Danske Havne vil gøre alt, hvad vi kan for at bidrage til, at Danmark beholder den grønne førertrøje. Det er der både klimafornuft, god økonomi og arbejdspladser i. Men vi skal have hjælp fra politikerne. Så når de er færdige med valgkampen og alle løfterne, skal ærmerne smøges op og en række bureaukratiske benspænd fjernes. Så bliver det jobskabelsesmæssigt juleaften,” siger Tine Kirk.

The post Jobfest! Danske Havne jubler over havvindsplaner first appeared on Maritime Direct.

Populære denne uge

DCIM100MEDIADJI_0651
Kæmpe fald - Prisen på hummer styrtdykker i Sverige
Fisketrawler
Tre ud af fire vil have forbud mod bundtrawl i beskyttet hav
Nordwind
Se billederne: Krigsfiskekutter på værft i Hvide Sande
Spildevand i Agersø Sund
Føler sig overset - Fiskere har kæmperegninger og får ingen hjælp
Scanel
Orskov Group køber sig ind i Scanel - Her er den nye ejerkreds

Relaterede artikler