Nordjysk havn er hjem for Europas første lastbil på e-metanol

Nordjysk havn er hjem for Europas første lastbil på e-metanol

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Brasen og skaller er nogle af de fisk, der skal fiskes op af Snesere Sø for at skabe en bedre biodiversitet og et bedre vandmiljø i søen
Stor dansk sø skal restaureres - Fisk ender som krokodillefoder
Arkivfoto Horsens Havn
Fisk gispede efter luft - Østjysk havn ramt af stort kemikalieudslip
DCIM100MEDIADJI_0651
Kæmpe fald - Prisen på hummer styrtdykker i Sverige
Foto- Peter Bondo
Iltsvind bliver mere og mere udbredt i de indre danske farvande
Flotte billeder: Returtransport af 653 tons hydraulisk hammer
Flotte billeder: Returtransport af 653 tons hydraulisk hammer

Nordjysk havn er hjem for Europas første lastbil på e-metanol

Port of Aalborg har i mange år arbejdet med bæredygtige initiativer, og nu præsenterer havnen samarbejdet med Circle K og bilproducenten Geely om lanceringen af Europas første lastbil, som udelukkende kører på CO2-neutralt brændstof.

Transportsektoren står for en væsentlig del af verdens CO2-udledning og har derfor en afgørende rolle, når der tales om bæredygtige initiativer og grøn omstilling. En central spiller i transportsektorens grønne omstilling forventes at blive Power-to-X-teknologien, som gør det muligt at omdanne strøm fra eksempelvis vindmøller og solceller til flydende og CO2-neutralt brændstof.

Det grønne brændstof får allerede stor opmærksomhed fra politikere, energiselskaber og rederier, da det kan anvendes bredt i transportsektoren til blandt andet skibe, fly, person- og lastbiler, og et godt eksempel på teknologiens potentiale finder man lige nu på Østhavnen i Aalborg. Her præsenteredes i foråret Europas første lastbil, som udelukkende kører på det grønne Power-to-X-brændstof, e-metanol.

“Jeg er ærligt imponeret over lastbilen og den kraft, som den indeholder. Den er lavet sådan, at den kan trække selv de tungeste entreprenørvogne. Vi anser e-metanol som en af fremtidens vigtige energikilder i transportsektoren, da det nemt kan håndteres og lagres med meget få modifikationer fra det, som vi kender i dag,” lyder det fra bestyrelsesformand i Port of Aalborg, Lasse Frimand Jensen.

Den grønne lastbil er udviklet af den kinesiske bilproducenten Geely og hentet til Europa i et samarbejde med Circle K. Rent teknisk er den udstyret med en forbrændingsmotor lig fx en benzinmotor – dog med nogle få justeringer, så motoren udelukkende kører på e-metanol.

“Vi er utroligt bevidste om vores ansvar, når vi taler om udvikling af bæredygtige brændstoffer. Som et af Danmarks største energi- og brændstofselskaber har vi et ansvar for at drive og være med til at finde og udvikle nye løsninger til fossilfri transport. Især i den tunge transport, hvor reduktionspotentialet er særligt stort. Derfor arbejder vi på en række tiltag, som skal bidrage til bæredygtige løsninger i transportsektoren. Blandt andet samarbejder vi med energiudvikleren European Energy, som skal producere og levere Power-to-X-brændstof til os,” forklarer brændstofdirektør i Circle K, Peter Rasmussen, og uddyber:

“Forventningen er, at vi allerede fra næste år vil bruge e-metanol som iblanding i vores benzin og til fremstilling af biodiesel.”

The post Nordjysk havn er hjem for Europas første lastbil på e-metanol first appeared on Maritime Direct.

Populære denne uge

DCIM100MEDIADJI_0651
Kæmpe fald - Prisen på hummer styrtdykker i Sverige
Fisketrawler
Tre ud af fire vil have forbud mod bundtrawl i beskyttet hav
Brasen og skaller er nogle af de fisk, der skal fiskes op af Snesere Sø for at skabe en bedre biodiversitet og et bedre vandmiljø i søen
Stor dansk sø skal restaureres - Fisk ender som krokodillefoder
Arkivfoto Horsens Havn
Fisk gispede efter luft - Østjysk havn ramt af stort kemikalieudslip
Danske fiskere får bedre arbejdsforhold
Flere millioner til fiskerne: Ophugningsstøtte i Østersøen fordobles

Relaterede artikler