Foto: Danmarks Fiskeriforening
Foto: Danmarks Fiskeriforening

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Klumpfisken på Saltum Strand
Skåret op på Nordsøen - Derfor døde 230 kilo tung klumpfisk
Sjusk i Miljøstyrelsen får ikke minister til at rykke
Danske opdrætsfisk overholder PFAS-grænseværdier
Foto Martec 2
Se billederne: 56 maskinmestre fejret på Martec
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
René Christensen
Dansk Akvakultur henter DF-politiker som ny direktør

Erhvervsfjendtligt, skammeligt, katastrofalt og skuffende. Formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, har de helt store gloser fremme efter de netop offentliggjorte fiskekvoter for 2023.

Sidste år blev torskekvoten i den vestlige Østersø reduceret med 88 procent. Et stort slag mod Østersøens fiskeri. Med mandagens kvoteaftale fastholdes det niveau for torskekvoten, og der ændres ikke på den alvorlige situation, fiskerne står i, selvom kvoten på rødspætter og sild i den centrale Østersø hæves. Østersøens fiskere kigger dermed ind i endnu et hårdt år.

“Der er absolut intet godt at sige om den her aftale. Den fastholder Østersøens fiskere i et jerngreb, og mange fiskere kommer til at bukke under. Det er trist for de havneområder på Fyn, på Sjælland og i særdeleshed på Bornholm, hvor fiskeriet har spillet en særlig rolle,” siger formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.

Læs også: Kvoterne er på plads – Enighed om fiskeriet i Østersøen for 2023

Med mandagens aftale står det fast, at EU-Kommissionen og Ministerrådet beskærer fiskekvoterne mere, end det eksperterne fra det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) har lagt op til. Det er et sidespor og direkte erhvervsfjendtligt, lyder det fra Danmarks Fiskeriforening.

“Jeg synes, det er en katastrofe, at politikerne i EU ikke lytter til biologerne og dermed ikke lader os fange de fisk, som, de mener, er bæredygtigt. Fisk er både en sund og klimavenlig spise. Alligevel vælger politikerne at stramme skruen mere, end biologerne siger er nødvendigt. Det er for mig at se helt uforståeligt og uansvarligt,” siger Svend-Erik Andersen.

I fiskerierhvervet har man udover størrelsen på kvoterne ønsket et opgør med nogle af de regler, der gør det vanskeligt at udnytte særligt rødspættebestanden.

Salt i såret – Jubler over fortsat lukning af torskefiskeriet

Man har også haft et ønske om, at lukkeperioderne i Østersøen afskaffes sådan, man kan holde gang i fiskeriet. Desværre lykkes den del af missionen heller ikke.

“Det er skuffende, at vi ikke slipper af med nogle af de regler, der ikke har betydning for torskebestanden, men som spænder ben for fiskeriet efter rødspætter og andre arter. Det er tosset, og det virker mest af alt som om, at EU ønsker en total afvikling af fiskeriet i Østersøen. Det er en skammelig holdning,” siger Svend-Erik Andersen.

I fiskerierhvervet står det klart, at situationen i Østersøen er så alvorlig, at behovet for ophugning kun bliver større det kommende år.

Tragisk læsning – Her er 2023-fiskekvoterne i tal

I den forbindelse gør fiskerierhvervet det klart, at det skal sikres, at ophugningsordningen bliver tilgængelig for de fiskere, der har brug for det, hvad enten det skyldes det bebudede trawlforbud i Bælthavet eller de voldsomme kvotereduktioner.

“Det er godt, der nu er afsat 50 millioner til ophugning. Nu er der behov for at sikre, at ophugningsordningen kommer ud at virke, og ikke drukner i alle mulige og umulige krav, der betyder, at fiskerne ikke får adgang til ophugning alligevel. Det skal holdes simpelt og enkelt, så de fiskere, der har brug og ønsker ophugning, også kan få det,” siger Svend-Erik Andersen.

3 reaktioner

  1. Det er noget svineri forstår ikke at vi skal finde os i dette.
    Det går sgu som minksagen bare lidt langsommere-
    Ålefiskeriet er ødelagt, trawlfiskeriet er ved at blive ødelagt.
    Jeg bor ved Kalø Vig, der er ikke blevet trawlet/fisket i 25 år, der er sgu ikke blevet hverken bedre bund eller flere fisk, tværtimod.

  2. Ret Jeres kritik imod dem som udleder absurde mængder kvælstof til havmiljøet. Hvis havet var oversvømmet af fisk, ville kvoter ikke være nødvendigt. Jeg forstår godt frustrationen, men det er bare ikke EUs skyld at fiskebestandene er ved at kollapse. Hvis jeg var fisker ville jeg rette lidt mere af min kritik og frustration imod landbruget og spildevandssystemerne som ikke evner at nedbringe deres kvælstoftudledning til havmiljøet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Foto Martec 2
Se billederne: 56 maskinmestre fejret på Martec
Sjusk i Miljøstyrelsen får ikke minister til at rykke
Danske opdrætsfisk overholder PFAS-grænseværdier
Klumpfisken på Saltum Strand
Skåret op på Nordsøen - Derfor døde 230 kilo tung klumpfisk
Fiskeriminister Jacob Jensen V
Opruster - Fiskeriministeren får ny særlig rådgiver
Første udskibning af vindmøller til Arcadis Ost 1 er gennemført
Første udskibning af vindmøller til Arcadis Ost 1 er gennemført

Relaterede artikler