Danmarks første skib med helt ny generator-teknologi

CCO hos West-Marine A/S, Evan Gade Nielsen, ombord på RI 344 Christina. Foto West-Marine A/S
CCO hos West-Marine A/S, Evan Gade Nielsen, ombord på RI 344 Christina. Foto West-Marine A/S

Trawleren Christina RI 344 fra Hvide Sande sejler med en 400 volt variabel generator på motoren

Publisert

For få måneder siden stævnede den helt nybyggede Christina RI 344 ud for første gang, og med om bord havde den noget, som ingen andre Danske fartøjer har – endnu; en helt ny teknologi.

Motorerne har nemlig en 400 volt generator påbygget gearet, og det er meget atypisk i forhold til de 24 volt-generatorer, som man normalt anvender på denne type fartøjer.

“Med de 400 volt kan man drive en hel elektrisk rejefabrik, aircondition, aptering med elkomfur samt el-projektører som på en stor båd. Det er atypisk på mindre både og kun set brugt på større fartøjer før. Men ny teknologi fra de seneste år har nu gjort, at det er blevet så kompakt, at det kan puttes i en fiskekutter,” fortæller Nicolai Kilde Johansen, der er en af de projektansvarlige for nybyg og reparation på Vestværftet, hvor kombi-trawleren Christina RI 344 er bygget.

Den nye generatorteknologi betyder, at man her kan nøjes med at have én motor startet, og den driver så hele båden med strøm og propel. Samtidig er der er tale om en variabel speed-generator, så man kan altså sejle med eksempelvis 1000 eller 1600 omdrejninger og stadig producere 400 volt.

Dette er et uddrag af en længere artikel bragt i magasinet FiskerBladet. Du kan læse hele artiklen og resten af magasinet ganske gratis ved at klikke her.

Powered by Labrador CMS