Foto: Skagen Havn
Foto: Skagen Havn

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Klumpfisken på Saltum Strand
Skåret op på Nordsøen - Derfor døde 230 kilo tung klumpfisk
Sjusk i Miljøstyrelsen får ikke minister til at rykke
Danske opdrætsfisk overholder PFAS-grænseværdier
Foto Martec 2
Se billederne: 56 maskinmestre fejret på Martec
René Christensen
Dansk Akvakultur henter DF-politiker som ny direktør
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder

Skagen Havn har oplevet et boom i salget af landstrøm efter i 2021 at have taget deres nye landstrømsanlæg i brug.

Der var stolthed i Nordjylland, da Skagen Havn i 2021 kunne tage Danmarks mest fleksible landstrømsanlæg i brug.

Anlægget gav havnen mulighed for tilslutning af hele ti fartøjer ad gangen med individuelle spændingsniveauer og frekvenser, og investeringen, der havde kostet den nette sum af 10 millioner kroner, var gjort med bæredygtighed og den grønne omstilling in mente.

Allerede i 2021 blev der solgt 1,6 millioner kWh, men i 2022 oplevede Skagen Havn et regulært boom i salg af landstrøm. Her blev der således solgt i alt 3,1 millioner kWh, hvilket altså er snublende tæt på en fordobling.

I en tid, hvor priserne på elektriciteten har været særdeles svingende og til tider særdeles høj, har Skagen Havn løbende haft fokus på prissætningen af landstrøm, så det udover at være et bæredygtigt alternativ til generator-drift, også er et økonomisk attraktivt tilbud, og netop derfor er det lykkedes at få mange til at benytte landstrømmen.

Alligevel er der særligt én gruppe af fartøjer, der stikker ud. Tidligere har Skagen Havn nemlig ikke kunnet tilbyde landstrøm til de store pelagiske fiskefartøjer, fordi man ikke har haft den tilstrækkelige kapacitet – spændingsniveauer og frekvenser – men særligt i denne kategori har landets nordligstbeliggende havn oplevet stor vækst.

“Det er positivt at flere og flere fartøjer vælger løsningen med landstrøm, når de ligger ved kaj. Støjniveauet bliver markant reduceret når fartøjerne tilkobles landstrøm i stedet for brug af deres dieselmotorer, samtidig med at det højner luftkvaliteten. Det er således godt både for nærområdet og for miljøet. Det viser at vores store investering har båret frugt,” siger direktør for Skagen Havn, Willy B. Hansen.

Men selvom der altså er masser af positive strømninger i udviklingen i det nordjyske, så hviler havnen ikke på laurbærrene. Skagen Havn er nemlig med i flere EU-projekter, der har fokus på landstrøm, og der arbejdes således blandt andet med løsninger for et mobilt landstrømsanlæg, hvor fleksibiliteten er i højsædet, samt muligheder for tilkobling til landstrøm i forbindelse med losning af pelagiske fartøjer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Foto Martec 2
Se billederne: 56 maskinmestre fejret på Martec
Sjusk i Miljøstyrelsen får ikke minister til at rykke
Danske opdrætsfisk overholder PFAS-grænseværdier
Fiskeriminister Jacob Jensen V
Opruster - Fiskeriministeren får ny særlig rådgiver
Klumpfisken på Saltum Strand
Skåret op på Nordsøen - Derfor døde 230 kilo tung klumpfisk
Første udskibning af vindmøller til Arcadis Ost 1 er gennemført
Første udskibning af vindmøller til Arcadis Ost 1 er gennemført

Relaterede artikler