Foto: Diogo Hungria / Unsplash
Foto: Diogo Hungria / Unsplash

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Screenshot 2023-05-31 at 19.06
FiskerBladet - Nyt magasin er på gaden
Fiskekasser på Thyborøn Fiskeauktion
Bekræftet: Fiskekasserne står, hvor de plejer
Foto Danmarks Fiskeriforening
Fiskeriforening hilser ny dansk havplan velkommen
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
Nyt selskab skal udvikle Danmarks næststørste containerterminal
Nyt selskab skal udvikle Danmarks næststørste containerterminal

Otte foreninger – her i blandt Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri og Danmarks Sportsfiskerforbund – er gået sammen om en opfordring til den nytiltrådte miljøminister Magnus Heunicke om at forbyde udledning af røggasvand fra fragtskibe i havområderne omkring Danmark.

Af hensyn til havmiljøet og bestandene af fisk og skaldyr i farvandene omkring Danmark, så bør den nytiltrådte SVM-regering arbejde målrettet for at forbyde udledning af giftigt røggasvand fra fragtskibe i de danske havområder. Sådan lyder det i et åbent brev, der i dag er sendt til miljøminister Magnus Heunicke, som FiskerBladet har fået lov til at bringe.

Det er Rådet for Grøn Omstilling, Danmarks Naturfredningsforening, Greenpeace, Danmarks Sportsfiskerforbund, WWF, Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, Dansk Ornitologisk Forening samt Natur&Ungdom, der står bag opråbet til ministeren.

Det er det massive brug af scrubbere, der renser røggasvandet fra fragtskibe, som de otte foreninger er efter. Scrubberne fjerner nemlig kun i ringe grad de helbreds- og klimaskadelige sodpartikler fra røggasvandet, der desuden indeholder kræftfremkaldende tjærestoffer og giftige tungmetaller, som akkumuleres i sedimenter og fødekæder, ligesom stofferne via fisk og skaldyr kan havne på middagsbordet hos danskerne, lyder det i brevet.

Her kan man desuden læse, at antallet af fragtskibe med scrubbere er steget en faktor 1.000 på mindre end 15 år. I 2008 var der således tre skibe med scrubbere – et tal, der i dag lyder på cirka 5.000.

Den massive stigning skyldes ifølge de underskrivende foreninger, at det er billigere for skibene at opfylde de nye krav til luftforurening ved fortsat at købe billig tung bunkerolie og udlede forureningen i havet, end det er at købe renere brændstoffer og forurene mindre.

Du kan læse hele brevet her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Screenshot 2023-05-31 at 19.06
FiskerBladet - Nyt magasin er på gaden
Fiskekasser på Thyborøn Fiskeauktion
Bekræftet: Fiskekasserne står, hvor de plejer
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
Kæmpeskib sendt til skrot i Nordjylland
Kæmpeskib sendt til skrot i Nordjylland
Danmarks største fiskerihavn ligger i Skagen
Danmarks Fiskeriforening vil være en del af den grønne omstilling

Relaterede artikler