Foto: Danmarks Fiskeriforening
Foto: Danmarks Fiskeriforening

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Forsvaret X
Sprængfarlig fangst: Fisker fangede 130 kilos dybvandsbombe
Rødspætte fangst
Ansøgningsrunde om fiskeri af fladfisk i Tyskland er nu åben
Iltsvind
Ny rapport: Iltsvind blev forværret i november
Foto Hirtshals Havn
Hirtshals Havn styrker sin position som knudepunkt for lakseindustrien
Stort dansk vindfartfartøj på værftsbesøg i Odense
Stort dansk vindfartfartøj på værftsbesøg i Odense

3F Transport og de danske fiskeriforeninger DFPO og DPPO her indgået en ny overenskomst, som skal gælde for cirka 1200 ansatte ombord på danske fiskefartøjer.

Danmarks Fiskeriforening, Danmarks Pelagiske Producentorganisation og 3F Transport satte i går deres underskrifter på en ny overenskomst, som skal gælde for de cirka 1200 ansatte om bord på de danske fiskefartøjer. Det oplyser de i en fælles pressemeddelelse.

Overenskomsten cementerer ifølge de tre parter, at dansk fiskeri er i en klasse for sig, hvad angår social bæredygtighed.

“Jeg er rigtig glad for, vi har fået enderne til at mødes og indgået en aftale, der sikrer gode forhold for alle ansatte i dansk fiskeri, og som samlet set bidrager til, at det er attraktivt at arbejde i dansk fiskeri. Det er enestående, at alle fartøjer i dansk fiskeri er omfattet af overenskomsten, og det er jeg meget stolt af,” siger formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.

I 3F Transport er man ligeledes glade for, at man nu har landet en aftale.

“Jeg er rigtig glad for, at vi har sikret, at timelønssatsen er blevet hævet i tråd med de øvrige overenskomstaftaler på arbejdsmarkedet. Jeg er også rigtig godt tilfreds med, at vi med aftalen tager et skridt i forhold til at sikre de danske fiskere gode pensionsforhold med en historisk stigning. Endelig hæfter jeg mig ved, at vores aftale værner mod unfair konkurrence fra udenlandsk arbejdskraft, så alle i dansk fiskeri ansættes på lige vilkår uanset hvilket land, man kommer fra,” lyder det fra 3F’s forhandler og næstformand i 3F Transport, Karsten Kristensen.

Aftalens hovedelement er stadig en aflønning af mandskabet som en procentsats af omsætningen på fartøjerne. Derudover fastsættes en mindstebetaling og pensionssatser.

Her ligger aftalen helt i tråd med de aftaler, der er indgået på de øvrige dele af det private arbejdsmarked. Det betyder konkret, at minimumslønnen (per time) hæves fra 181 kroner til 187 kroner i 2023 og 193 kroner i 2024. Derudover hæves satsen for beregning af pension til 200 kroner i 2023 og 215 kroner i 2024. Samtidig hæves arbejdsgivers pensionsbidrag fra 10 procent til 11 procent.

Derudover indeholder aftalen et særskilt afsnit, der sikrer, at arbejdskraft fra 3. lande ansættes på samme vilkår som danske fiskere. Endelig sikrer aftalen også lærlingene i dansk fiskeri, der både kan se frem til mere i løn og bedre pensionsvilkår. Aftalen bidrager dermed til at gøre det attraktivt for de unge at vælge fiskeriet til.

“Jeg er glad for, at vi også forbedrer vilkårene for de unge mennesker, der skal ind i fiskeriet. Samlet set vil jeg derfor også takke 3F for et godt og fortroligt samarbejde om en balanceret aftale, der gerne skulle sikre, at fiskerierhvervet er attraktivt for alle,” siger Svend-Erik Andersen.

Aftalen indgår i en samlet mæglingsskitse sammen med overenskomster fra andre brancher, og den skal til afstemning inden for de næste uger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Foto Forsvaret X
Sprængfarlig fangst: Fisker fangede 130 kilos dybvandsbombe
Ål
Efter kritik: Dansk supermarkedskæde dropper salg af ål
Iltsvind
Ny rapport: Iltsvind blev forværret i november
Foto Fiskeristyrelsen
Straksregulering om vilkår for fiskeri af kuller i Skagerrak og Kattegat
Foto Hirtshals Havn
Hirtshals Havn styrker sin position som knudepunkt for lakseindustrien

Relaterede artikler