Stort potentiale for mere miljø- og klimaeffektivt fiskeopdræt

René Christensen. Foto: Steen Brogaard / Folketinget
René Christensen. Foto: Steen Brogaard / Folketinget

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Screenshot 2023-05-31 at 19.06
FiskerBladet - Nyt magasin er på gaden
Fiskekasser på Thyborøn Fiskeauktion
Bekræftet: Fiskekasserne står, hvor de plejer
Nyt selskab skal udvikle Danmarks næststørste containerterminal
Nyt selskab skal udvikle Danmarks næststørste containerterminal
Foto Danmarks Fiskeriforening
Fiskeriforening hilser ny dansk havplan velkommen
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder

Det bør være lettere at få tilladelse til at ombygge til og udvikle flere miljøeffektive fiskeopdræt på land, for potentialet i miljø- og klimaeffektivt fiskeopdræt er stort, lyder det fra Dansk Akvakultur.

Danmark har stolte traditioner indenfor fiskeopdræt, men svære rammevilkår og statslige opkøbsordninger har reduceret antallet af dambrug markant. Flere end 300 dambrug er lukket siden 1989, og selvom flere opdrættere gerne vil ombygge til eller etablere moderne, miljøeffektive fiskeopdræt på land, står planloven i vejen for en del af udviklingen.

Den nuværende planlov gør det nemlig vanskeligt, og i mange tilfælde helt umuligt, dels at modernisere eksisterende dambrug og dels at etablere nye fiskeopdræt på land.

Planloven undtager landbrug, skovbrug og fiskeri fra krav om en såkaldt landzonetilladelse, men undtagelsen omfatter ikke fiskeopdræt. Der er således en klar modsætning mellem de politiske ambitioner om at fremme moderne opdrætsanlæg på land og den manglende undtagelse for planloven.

“Danmark er førende på innovative recirkuleringsteknologier (RAS), hvor en stor del af vandet genbruges og renses. Det har bidraget til, at vi har nogle af de mest miljøeffektive fiskeopdræt i verden. Mange opdrættere vil gerne ombygge eller etablere nye anlæg med høj recirkulering, men det er ofte ikke muligt med de nuværende regler, fordi forældede regler står i vejen. Det går bl.a. ud over vækst og arbejdspladser i landdistrikter, men også den grønne omstilling af fødevareproduktionen, hvor fisk fra akvakultur har meget at bidrage med,” lyder det fra direktør i brancheforeningen Dansk Akvakultur, René Christensen, i en pressemeddelelse.

Moderne fiskeopdræt adskiller sig planmæssigt ikke væsentligt fra anden husdyrproduktion. Derfor mener Dansk Akvakultur, at planloven bør ændres, så fiskeopdræt sidestilles med anden husdyrproduktion, skovbrug og fiskeri i det åbne land. Det vil ikke medføre øget påvirkning af miljø og natur, men derimod muliggøre et mere miljøeffektivt, landbaseret fiskeopdræt. Det skyldes, at både ændringer af et bestående anlæg og etablering af nye anlæg fortsat vil kræve miljøgodkendelse og vurdering efter reglerne om naturbeskyttelse, miljøkonsekvens og vandområdeplaner.

“Fisk er noget af dét, vi skal spise mere af, hvis vi gerne vil gøre noget godt for både sundhed og klima. Vi er dygtige til at opdrætte fisk i Danmark og vi kan gøre det i samklang med miljø og natur. Derfor bør det være lettere at få tilladelse til at ombygge til og udvikle flere miljøeffektive fiskeopdræt på land,” understreger René Christensen.

En reaktion

  1. Dansk Akvakultur. har fået en god mand med RENÉ CHRISTENSEN som ny direktør. Trods forskel i partifarve har jeg altid respekteret René Christensen, og er også glad for at han fortsætter i kommunalpolitik i min kommune. Den har han gjort fantastisk meget godt for.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Screenshot 2023-05-31 at 19.06
FiskerBladet - Nyt magasin er på gaden
Fiskekasser på Thyborøn Fiskeauktion
Bekræftet: Fiskekasserne står, hvor de plejer
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
Kæmpeskib sendt til skrot i Nordjylland
Kæmpeskib sendt til skrot i Nordjylland
Danmarks største fiskerihavn ligger i Skagen
Danmarks Fiskeriforening vil være en del af den grønne omstilling

Relaterede artikler