Fisketrawler. Arkivfoto: DTU Aqua
Fisketrawler. Arkivfoto: DTU Aqua

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Screenshot 2023-05-31 at 19.06
FiskerBladet - Nyt magasin er på gaden
Fiskekasser på Thyborøn Fiskeauktion
Bekræftet: Fiskekasserne står, hvor de plejer
Foto Danmarks Fiskeriforening
Fiskeriforening hilser ny dansk havplan velkommen
Nyt selskab skal udvikle Danmarks næststørste containerterminal
Nyt selskab skal udvikle Danmarks næststørste containerterminal
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder

Et bæredygtigt fiskeri handler blandt andet om at undgå bifangst i trawl. Det skal et nyt nationalt projekt i 2023, Selekt, udvikle nye teknologiske redskaber til i et samarbejde mellem DTU Aquas forskere og fiskerne.

Både fiskebestande og fiskeri er pressede i en miljø- og klimabelastet verden. Det er nødvendigt at omstille til mere bæredygtigt fiskeri, og det kalder på innovation i fiskeriteknikker. Den opgave er det nye nationale projektet Selekt, der netop er skudt i gang, sat i søen for at løse.

I projekt Selekt skal forskerne i et tæt samarbejde med erhvervsfiskerne udvikle og afprøve nye selektive fiskeredskaber og teknologier, der som projekttitlen siger, kan selektere fangsten, så man i størst muligt omfang kun fanger det, man er ude efter, og undgår bifangst.

“Der sker store ændringer i fiskeriet i disse år, og det er helt afgørende, at de redskaber, der fiskes med, rent faktisk fanger det, fiskeren kan og må lande,” siger Jordan P. Feekings, sektionsleder for Sektion for Fiskeriteknologi og projektleder af Selekt, og fortsætter:

“Så det handler både om at beskytte de arter, der er under pres, og samtidig sikre en effektiv udnyttelse af de resterende arter. Effektivitet handler bl.a. om at minimere brændstofforbruget og de øvrige miljøpåvirkninger af fiskeriet.”

Selekt fortsætter i resten af 2023, og i løbet af de kommende måneder vil forskerne på testtogter med fiskerne løbende teste forskellige nye teknologier til trawlfiskeri af blandt andet fladfisk og dybvandsrejer samt teste innovative metoder, der skal gøre bundtrawl mere skånsom mod havbunden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Screenshot 2023-05-31 at 19.06
FiskerBladet - Nyt magasin er på gaden
Fiskekasser på Thyborøn Fiskeauktion
Bekræftet: Fiskekasserne står, hvor de plejer
Kæmpeskib sendt til skrot i Nordjylland
Kæmpeskib sendt til skrot i Nordjylland
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
Danmarks største fiskerihavn ligger i Skagen
Danmarks Fiskeriforening vil være en del af den grønne omstilling

Relaterede artikler