Rønne Havn trækker verden til Bornholm

Rønne Havn trækker verden til Bornholm

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Fiskeristyrelsen
Fiskerikontrollen konfiskerer over 400 ulovligt fangede torsk
Blaa-blink_foto-Rigspolitiet-768x512-1
Vestjysk fisker meldt savnet - Redningshold opgiver at finde ham
Skagen Fiskerestaurant i Aalborg
Lukker og slukker - Kendt fiskerestaurant drejer nøjlen om
Billede 1-4
Oliefilter er et grønt skridt på vejen
Foto: Toldstyrelsen
14 kilo narkotika fundet på stor dansk fiskerihavn

Rønne Havn trækker verden til Bornholm

For den pensionerede kaptajn Finn Esben Hansen blev Rønne Havn stedet, der kom til at ændre hans liv. Havnen har ikke blot trukket Finn Esben til Bornholm, men til store dele af verden.

Af Rønne Havn

Mere end 60 år i den maritime branche. Det lyder vildt, men så mange år blev det til for Finn Esben Hansen, inden han gik i land. Det var tilbage i 2018.

Finn Esben er oprindeligt fra Viborg, men opvokset i Tåstrup på Vestegnen, og havnede på Bornholm lidt ved en tilfældighed. Det skete, da han en dag i 80’erne var kaptajn på et stort krydstogtskib ved Bahamas, hvor han faldt over en annonce fra Bornholmstrafikken, som søgte en kaptajn. Han lagde billet ind, fik jobbet, og det blev til et bekendtskab af ren kærlighed – en kærlighed til øen, der siden også er blevet udvidet til at omfatte en lokal bornholmer, og Finn har nu været bosat i Rønne i over 30 år.

For den tidligere styrmand og kaptajn er havnen i Rønne et sted, der rummer udsynet mod resten af verden, og han er også meget begejstret for den udvikling, som havnen har taget i seneste år.

“Verden uden for Bornholm er de sidste fem år rykket ind til os. Det er meget imod, hvad der plejer at ske på solskinsøen i Østersøen, men det er helt fantastisk, for det gør Bornholm større som ø. Vi har normalt ikke problemer med at tænke store tanker, og det er havnen også et synligt bevis på,” siger Finn Esben Hansen, der kom til øen nogenlunde samtidig med at fiskeriet gik ned og øen blev mere opmærksom på at skulle tjene penge på turister.

“Det var på mange måder et vendepunkt, at vi skulle gå fra fiskeri til turisme. Bornholm har altid levet meget af turisme, men da fiskeriet gik ned, skulle turismen redde os. Det var afgørende at have en god havn, som kunne erstatte en del af den milliardindtægt, som øen mistede inden for få år,” siger han.

Beliggenhed vendt til en fordel

Det har været helt afgørende, at havnen i Rønne som porten til Bornholm og Bornholms erhvervshavn kunne fungere. Det ved den pensionerede kaptajn om nogen. De seneste års udvikling med udvidelser og ekspansion er også helt naturlige – ikke mindst fordi skibene kun bliver større, ligesom der kommer flere skibe til. At der er kommet indtægter til havnen på grund af projekter med at udskibe vindmøller til Østersøen, er for Finn Esben kun med til at give havnen et endnu mere internationalt udsyn.

“Og samtidig er det med til at gøre, at Bornholms beliggenhed bliver vendt til en fordel. Det er ikke alle beboerne omkring havnen, som ser den værdi, som havnen skaber. Nogle har måske haft svært ved at vænne det sig til en ny virkelighed, hvor havnen igen bringer verden til øen. Men hvis Bornholm skal overleve, er vi nødt til at få nogle nye forretningsområder,” siger Finn Esben, der godt ved, at Rønne Havn er en serviceorganisation, der udover at sikre gods og trafik til øen også skal sikre udvikling.

“Men selvom de fleste gerne vil udvikling, er det ikke alle som vil forandring. For at kunne fastholde positionen med at skabe forandring har det været nødvendigt at udvide havnen. Og som lokal beboer i Rønne er det imponerende, at det er lykkedes at skaffe forretning og udvikling til øen. Man kan sige, at havnen trækker verden til Bornholm. For mange bornholmere er det en voldsom udvikling, men på længere sigt er jeg sikker på, at det bliver til glæde for Bornholm og dermed alle øens indbyggere” siger han.

Denne artikel er tidligere blevet udgivet i vores magasin MaritimeDirect i forbindelse med et større tema om Rønne Havn. Du hele temaet og resten af magasinet ganske gratis på linket her.

The post Rønne Havn trækker verden til Bornholm first appeared on Maritime Direct.

Populære denne uge

Foto: Toldstyrelsen
14 kilo narkotika fundet på stor dansk fiskerihavn
default
Trods stor håndtering af fisk - Millionunderskud på Hanstholm Havn
Foto Fiskeristyrelsen
Fiskerikontrollen konfiskerer over 400 ulovligt fangede torsk
Skagen Fiskerestaurant i Aalborg
Lukker og slukker - Kendt fiskerestaurant drejer nøjlen om
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder

Relaterede artikler