Stort genopretningsprojekt skal styrke biodiversiteten i Nordsøen

Seniorforsker på DTU Aqua, Camille Saurel, inspicerer poser med mikroalger, der bruges som foder til østersene. Foto: Ørsted
Seniorforsker på DTU Aqua, Camille Saurel, inspicerer poser med mikroalger, der bruges som foder til østersene. Foto: Ørsted

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Poul Erik Jessen
Ud af vagten: Havnedirektør fratrådt med øjeblikkelig virkning
-zGahmtfFMgU-unsplash
Sælsikre ruser og tejner: Millioner uddelt i til investeringer i kystfiskeriet
Årets sild 1
I weekenden går det løs: Masser af debutanter i Årets Sild 2024
Politiafspaerring_foto-Rigspolitiet-768x512
Efterforskning af vestjysk kutterdrab nærmer sig afslutning
dadab74e-b475-4b18-a6b2-39dcd163ae7f
Kandidatuddannelse i fiskeri: DTU indvier nyt campus i Hirtshals

Genopretningsprojektet BioReef, der er en del af et partnerskab mellem Ørsted og WWF Verdensnaturfonden, vil ved hjælp af europæiske østers og hestemuslinger etablere et eller flere biogene rev i de danske farvande.

Havets økosystemer har trange kår, men det vil den danske offshore- og energigigant Ørsted og WWF Verdensnaturfonden forsøge at ændre på. De to organisationer er nemlig gået sammen om projektet BioReef, der vil forsøge at styrke biodiversiteten på havbunden.

Det er særligt Nordsøens såkaldte biogene rev – rev, som består af levende organismer og fungerer som fødegrundlag og skjulesteder for andre havdyr – der over de sidste hundrede år er faldet markant i både antal og kvalitet. Udviklingen skyldes primært klimaforandringer, overfiskeri, sygdom og ændringer i vandkvaliteten, men BioReef vil altså forsøge at rette op på skaderne.

“Det her er et fantastisk projekt, der vil gavne havmiljøet, øge biodiversiteten og forbedre vandkvaliteten i Nordsøen. I samarbejde med WWF Verdensnaturfonden ønsker vi at sætte nye standarder for forbedring af biodiversiteten i forbindelse med udviklingen af havvind og fremme beskyttelse og genopretning af havmiljøet,” lyder det fra Senior Vice President og direktør for kommunikation og bæredygtighed hos Ørsted, Ingrid Reumert.

Skaldyryngel ved Nykøbing Mors

I danske farvande bliver biogene rev normalvis skabt naturligt af blandt andet muslinger og østers, og det er da også de små skaldyr af arterne hestemuslinger og europæiske østers, som BioReef har valgt at sætte deres lid til, for at hjælpe med restaureringen af havbunden.

Projektet kræver dog produktion af skaldyryngel i stor skala, og derfor har Ørsted og WWF Verdensnaturfonden allieret sig med DTU Aqua, der fungerer som projektets videnskabelige samarbejdspartner.

Universitet driver nemlig et stort klækkeri og eksperimentelt opdrætsanlæg på Ørodde ved Nykøbing Mors, hvor forskere dyrker østers- og muslingeyngel. Og dét anlæg kommer til at spille en afgørende rolle for produktionen og etableringen af de biogene rev, men vejen til succes er lang.

“Det er første gang, man forsøger at etablere biogene rev med hestemuslinger i stor skala i Nordsøen. Der skal produceres levedygtige hestemuslingeyngel af en vis størrelse for at nå den kritiske masse, der er nødvendig for at realisere projektet, men DTU Aqua har indgående viden og erfaring inden for både klækkeri og distribution af blandt andet muslinger og østers i indre danske farvande, hvilket er afgørende for at kunne etablere det biogene rev i BioReef-projektet,” forklarer projektleder og seniorforsker på Sektion for Kystøkologi hos DTU Aqua, Pernille Nielsen.

BioReef-projektet skal efter planen medvirke til at udvikle nye metoder til etablering og restaurering af biogene rev, ligesom det vil medføre videnskabelige artikler, protokoller og metoder, der kan bruges i forbindelse med genopretningsprojekter over hele verden.

Europæiske østers i laboratoriet. Én beholder indeholder 15 moderdyr, der bruges til produktion af østerslarver. Foto: Ørsted

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Poul Erik Jessen
Ud af vagten: Havnedirektør fratrådt med øjeblikkelig virkning
dadab74e-b475-4b18-a6b2-39dcd163ae7f
Kandidatuddannelse i fiskeri: DTU indvier nyt campus i Hirtshals
Politiafspaerring_foto-Rigspolitiet-768x512
Efterforskning af vestjysk kutterdrab nærmer sig afslutning
Fiskeriminister Jacob Jensen V
Nu vil fiskeriministeren luge ud i regler og lovgivning for fiskerne
Billede 1-23
Månedens Skib: Atlantic Enterprise

Relaterede artikler