Opført på et år: Første kommercielle Power-to-X-anlæg sat i drift

Opført på et år: Første kommercielle Power-to-X-anlæg sat i drift

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Foto Forsvaret X
Sprængfarlig fangst: Fisker fangede 130 kilos dybvandsbombe
Iltsvind
Ny rapport: Iltsvind blev forværret i november
Foto Hirtshals Havn
Hirtshals Havn styrker sin position som knudepunkt for lakseindustrien
Ål
Efter kritik: Dansk supermarkedskæde dropper salg af ål
Rødspætte fangst
Ansøgningsrunde om fiskeri af fladfisk i Tyskland er nu åben

Opført på et år: Første kommercielle Power-to-X-anlæg sat i drift

Erhvervsminister Morten Bødskov kaldte det verdenshistorie, da energi- og fibernetkoncernen Andel og den globale biogasproducent Nature Energy fredag indviede det første anlæg i verden, der på kommerciel basis øger produktionen af biogas via elektrolyse og biologisk metanisering.

Andel og Nature Energys arbejde med den grønne omstilling har rundet en vigtig milepæl. I et partnerskab, der blev indgået i efteråret 2022, har de to virksomheder investeret 100 millioner kroner i et biologisk Power-to-X-anlæg i Glansager på Als, der nu er klar til at gå i produktion. Det oplyser de i en fælles pressemeddelelse.

På anlægget omsætter Andels elektrolyseanlæg overskydende strøm fra sol og vind til brint, der fødes ind i Nature Energys metaniseringsanlæg, hvor det møder CO2. Det danner e-metan, og derved øges produktionen af biogas fra det eksisterende biogasanlæg og mængden af CO2 reduceres.

Når anlægget er i fuld drift i foråret, vil den producerede brint booste Nature Energys produktion af grøn gas med 12.000 kubukmeter gas om dagen. Til sammenligning bruger et parcelhus cirka 1300-1500 kubukmeter gas om året.

Erhvervsminister Morten Bødskov drejede på hanen ved fredagens indvielse, så brint kunne flyde fra elektrolyseanlægget til Nature Energys tanke, og ministeren ser et stort potentiale i den nye teknologi.

“Der er skrevet et stykke af verdenshistorien i dag (fredag, red.) i Sønderjylland. Som det første sted i verden kan man nu fra Als producere e-metan biogas, til kommercielt brug. Det er den form for innovativ tankegang, som skal være med til at drive den grønne omstilling fremad. For her har vi et skoleeksempel på, hvad et tæt samarbejde mellem viden-institutioner og virksomheder kan skabe,” lød det blandt andet fra Morten Bødskov.

Samfundspotentialet for grøn brint er stort, da det blandt andet baner vej for en udfasning af fossile brændsler inden for tung transport som skibsfarten. Desuden giver de danske vind- og solressourcer Danmark god mulighed for at blive et foregangsland for produktion og forbrug af grønne PtX-brændstoffer.

The post Opført på et år: Første kommercielle Power-to-X-anlæg sat i drift first appeared on Maritime Direct.

Populære denne uge

Foto Forsvaret X
Sprængfarlig fangst: Fisker fangede 130 kilos dybvandsbombe
Foto Danmarks Fiskeriforening
Kaotisk Fiskerikommission forventes klar med anbefalinger inden nytår
Ål
Efter kritik: Dansk supermarkedskæde dropper salg af ål
Iltsvind
Ny rapport: Iltsvind blev forværret i november
Foto Fiskeristyrelsen
Straksregulering om vilkår for fiskeri af kuller i Skagerrak og Kattegat

Relaterede artikler