EU-midler har forbedret konkurrenceevnen i dansk fiskeri

Det danske Hav- og Fiskeriudviklingsprogram (EHFF) har i 2023 uddelt knap 1,9 milliarder kroner til mere end 2.600 projekter, og en ny rapport dokumenterer, at det har forbedret konkurrenceevnen i dansk fiskeri.

Publisert Sist oppdatert

Fra 2014 til 2023 har det danske Hav- og Fiskeriudviklingsprogram (EHFF), som understøtter bæredygtig udvikling af fiskeri og akvakultur, uddelt knap 1,9 milliarder kroner til mere end 2.600 forskellige projekter, og den økonomiske indsprøjtning har givet pote.

Det viser en ny rapport udarbejdet af analysevirksomheden Pluss, som evaluerer programmet for Fiskeristyrelsen.

EHFF-programmet havde til formål at bidrage til at fremtidssikre dansk fiskeri og akvakultur. Det skulle det blandt andet gøre gennem støtte til innovation og investeringer i erhvervene samt støtte til dansk kystfiskeri med henblik på at skabe vækst og arbejdspladser i hele Danmark.

Pengene har blandt andet bidraget til at forbedre konkurrenceevnen i fiskeriet. Eksempelvis konstaterer rapporten en stigning i produktionsværdien i fiskeriet fra 2014 til 2021 – blandt andet på grund af mere end 90 gennemførte projekter, der med tilskud har øget værdien og kvaliteten af fangsten.

Nye bæredygtige fiskeredskaber

Fremme af innovation har været et væsentligt tema i programmet. Under dette tema er der blandt andet uddelt penge til at udvikle nye fiskeredskaber, som kan bidrage til et bestandsmæssigt og økonomisk mere bæredygtigt fiskeri.

En dansk virksomhed, der producerer udstyr til fiskeriet, har eksempelvis fået knap 1 millioner kroner i tilskud til at udvikle en såkaldt excluder, der mindsker mængden af uønsket bifangst – i dette tilfælde torskebifangst – væsentligt og reducerer antallet af fisk, der dør i fangstprocessen.

"Evalueringen viser således, at støtten blandt andet har bidraget til udvikling af nye redskaber, processer, teknikker […]. Aktiviteter, der blandt andet har bidraget positivt til fiskerisektoren gennem forbedringer i fangstmetoder, reduktion af uønskede fangster, generel styrkelse af bæredygtige fiskeripraksisser og i nogle tilfælde også direkte økonomiske gevinster for fiskere," står der blandt andet i rapporten.

Powered by Labrador CMS