Ny teknologi vil bruge elektricitet til fangst af sild

En dansk virksomhed vil bruge elektricitet til nemt at fange store stimer af sild på kort tid. 'Dyremishandling' lyder det fra flere organisationer, mens virksomheden bag kalder det 'pjat'.

Offentliggjort Sidst opdateret

Et enkelt tryk med en knap, og 5.000 volt elektricitet bliver sendt ud i vandet mod en stime af sild, som alle bliver paralyseret, inden de stiger til vandoverfladen, hvor de nemt kan samles op med net. Det lyder umiddelbart for godt til at være sandt, men ikke desto mindre kan det være fremtiden for sildefiskeriet i Danmark.

Den danske virksomhed Ranslirpa A/S med kontorer i både Skagen og på Læsø har nemlig udviklet det nye redskab 'HerringLightening', der mest af alt minder om en harpun til hvalfangst, men som altså er et spyd, der kan udsende elektricitet i store mængder, og som skal gøre hverdagen lettere for de danske fiskere. Det oplyser Ranslirpa i en pressemeddelelse.

"Med elektricificeringens indtog i søfarten i forbindelse med den grønne omstilling har vi tænkt meget over, hvordan vi kan bruge den yderligere, og det har fået os på disse tanker. Vi er nemlig blevet inspireret af den elektriske ål, som på samme måde bruger elektricitet til at ramme sit bytte, og derfor kan man jo sagtens sige, at der er tale om en helt naturlig måde at fange fisk på," lyder det fra direktør og ejer af virksomheden, Tage Ranslirpa.

'Man kan godt komme lidt i stødet'

Når der skydes 5.000 volt elektricitet ud i vandet, går det ifølge direktøren hurtigt med at paralysere fiskene, som intet mærker, mens det dog kan være anderledes for fiskerne på de nærliggende både.

"Man kan godt komme lidt i stødet og måske mærke en smule statisk elektricitet, når man tager fat i roret, men det er ikke noget, der gør noget," forklarer Tage Ranslirpa, som dog gør opmærksom på, at virksomheden arbejder på at få udviklet en ny type gummi-skibsmaling, der kan males på ydersiden af skibene og derved mindske påvirkningen af elektriciteten.

"Vi er stadig i testfasen, men vi forventer inden for kort tid at kunne præsentere malingen," siger direktøren.

Kritik fra dyreværnsorganisationer

Teknologien har i første omgang været afprøvet af få danske erhvervsfiskere, som har taget godt imod den nye teknologi og kaldt den blandt andet 'banebrydende'.

Flere dyreværnsorganisationer har dog kritiseret Ranslirpa A/S i massive vendinger og kaldt det 'barbarisk' og 'dyremishandling' at bruge strøm til at fange sild, ligesom de har gjort opmærksom på, at det ikke kun er sildene, der bliver påvirket af elektriciteten - også flere andre dyr bliver ramt.

Men hos Ranslirpa A/S giver direktøren ikke meget for kritikken.

"Det er noget pjat! De store havdyr som sæler eller hvaler får maks et rap over nalderne, men så lærer de jo også at holde sig væk fra fiskerne - så på den måde er det jo sådan set et win-win," siger Tage Ranslirpa.

Selvom den nye teknologi i første omgang er tiltænkt sildefiskeriet, så kan den ifølge direktøren på sigt dog også rettes mod flere andre typer af fisk såsom makrel eller torsk.

"Men det er klart, at når fiskene, der skal fanges, er større, så må vi naturligvis også skrue op for elektriciteten," lyder det fra Tage Ranslirpa.

Fra i dag, den 1. april 2025, er det muligt for alle danske fiskere at købe HerringLightening ved at kontakte Ranslirpa.

Powered by Labrador CMS