Sejre for fiskeribranchen: Vestjysk advokatfirma vinder store retssager
Seks ressager mod fiskere, der var blevet opkrævet bøder for fejlskøn i forbindelse med deres fangst, er endt med frifindelse og sejre til det vestjyske advokatfirma DitAdvokathus.
Det vestjyske advokatfirma DitAdvokathus med kontorer i Skjern og Ringkøbing, har haft en del fiskeri-sager på det seneste i både byretten – og senest Vestre Landsret, som er faldet ud til fiskernes fordel.
Fælles for alle sagerne har været, at fiskerne er blevet pålagt at betale betydelige bøder for fejlskøn af fangsten, når Fiskerikontrollen foretog sine stikprøver af fangstens sammensætning. Men med frifindelserne er det blevet bestemt, at der ikke er handlet uagtsomt fra fiskernes side – og de undgår dermed en uretfærdig bøderegn.
Derfor er det uomtvistelige faktum blevet fastslået, at uanset om det er fiskerne eller diverse instanser, der foretager stikprøverne, vil der altid være en fejlmargin. Til at illustrere dette i retten, havde Andreas Leidesdorff taget nogle velkendte danskdesignede klodser af plastic med fra LEGO.
“Til sagen i Landsretten købte jeg en kasse med 10.000 legoklodser med den hensigt, at gøre det klart, hvor lille en andel af den samlede fangst, der bliver udtaget som en repræsentativ andel af den samlede fangst. De fem legoklodser ud af de 10.000 viser selve kravet til prøven, der er 0,5 promille og dermed en meget lille del af fangstens reelle omfang,” siger han og supplerer:
“I min verden var det vigtigt at understrege, hvor stor graden af usikkerhed i prøvetagningen var. Derfor kunne en visuel repræsentation være med til at rykke på forståelsen og dermed bevise, at fiskerne ikke har handlet uagtsomt, men tværtimod fulgt gældende regler på området med de risici der er for fejlskøn og fejlmargin.”
Med den seneste frifindelse i Vestre Landsret, håber ejeren af DitAdvokathus, Andreas Leidesdorff, at der kan være et paradigmeskifte på vej, så lignende sager ikke vil opstå i lige så hyppig grad fremadrettet.
“Sandheden er, at fiskerne budgetterer med denne ekstra potentielle udgift, de kan blive pålagt i disse sager, men mit håb for fremtiden er, at Anklagemyndigheden nu ikke vil udstikke bøder, når der konstateres et fejlskøn. Simpelthen fordi, der ikke er udsigt til at Anklagemyndigheden får medhold. For det giver ikke mening i min optik, at fiskerne reelt kan tælle rigtigt, men fortsat få en bøde, hvis og såfremt kontrollen rammer et andet resultat.”
Fiskerne kunne potentielt blive straffet med betydelige bøder, hvorfor det kunne have været en rigtig, rigtig dyr omgang for de implicerede parter. Størrelsen på bøden afgøres nemlig alt efter differencen mellem fiskerens og kontrollens resultat.
“Med de seneste sejre i både byretten og landsretten, så er jeg sikker på, vi har dannet præcedens for fremtidige fiskeri-sager, der har til formål at straffe forudsætningsløse fiskere økonomisk,” slutter Andreas Leidesdorff optimistisk.