Spændende video: Dansk samarbejde med Kenyas flåde når nye dybder

I marts foregik de første ugers kursus fra dykkerskibet Søløven. Her i Køge Bugt, hvor temperaturen lå på mellem 1 og 4 grader. Foto: Forsvaret
I marts foregik de første ugers kursus fra dykkerskibet Søløven. Her i Køge Bugt, hvor temperaturen lå på mellem 1 og 4 grader.

Danmark støtter Kenyas flåde med at udbygge deres dykkerkapacitet som del af kapacitetsopbygningen til bekæmpelse af pirateri og maritim kriminalitet ved Afrikas Horn.

Offentliggjort

Et instruktørhold fra Søværnets Dykkertjeneste har afsluttet første del af uddannelsen af dykkere fra Kenyas flåde, så de nu kan foretage dykning på større vanddybder. Kapacitetsopbygningen begyndte i Danmark i februar, hvor syv udpegede kenyanske dykkere modtog deres nye dykkerudstyr og fik to ugers træning.

Derefter blev udstyret pakket sammen og sendt til Kenya, og et instruktørhold bestående af fem instruktører fra Søværnets Dykkertjeneste har de seneste uger trænet de syv dykkere i Mombasa i Kenya.

Udstyret er de såkaldte rebreathers, hvor der dykkes med brug af blandingsgas. De syv dykkere er nu uddannet til at kunne dykke sikkert med udstyret til 45 meters dybde.

Der følger en tredje fase i efteråret, hvorefter de kenyanske dykkere vil være i stand til at foretage eftersøgning på bunden ned til 60 meter og senere ned til 90 meters dybde. Tillige vil Danmark undervise én til to af de uddannede dykkere til at blive instruktør på udstyret.

En kompetent dykkerkapacitet er en betydelig og nødvendig operativ kapacitet for enhver flåde.

“Kenyas flåde har mange dygtige dykkere, men de er kun trænet i såkaldt Scuba-dykning og mangler en række egentlige dykkerfærdigheder som undervands EOD (uskadeliggørelse af bomber og sprængstoffer) og eftersøgning af genstande på havbunden, det er færdigheder som Danmark kan hjælpe med,” siger Kjeld Gaard-Frederiksen, der siden 2019 har været dansk forbindelsesofficer i Kenya.

Kenya er i en fase, hvor der sker en stor udvikling på offshore ud for Kenyas kyst og på nedlæggelse af fiberkabel i havbunden, hvilket vil øge nødvendigheden af at kunne sikre denne aktivitet mod terror eller andre trusler. Desuden er en kompetent dykkerkapacitet en stor støtte til andre myndigheder i forbindelse med eftersøgning efter personer, bevissikring af gerningsvåben eller søgning efter narkotika. Det var dog en konkret tragisk ulykke der var anledning til at Kenyas flåde ønskede støtte til dykkerkapaciteten.

I 2019 rullede en personbil af en færge på vej over Mombasa kanalen. En mor og en 4-årig datter omkom. Kenyas flåde var ikke i stand til at lokalisere bilen eller at bjærge de omkomne, da dybden, hvor ulykken skete, er over 50 meter, og de måtte derfor tilkalde hjælp fra Sydafrika.

Det gav meget stærke politiske og mediemæssige reaktioner og blev set som en national skam at Kenyas flåde ikke selv havde dykkere. Det har siden været et meget stort ønske fra Kenyas flåde, at få etableret denne kapacitet og Kenya har i rammen af den kenyanske-danske samarbejdsaftale anmodet om støtte fra Danmark til at opbygge den evne, hvilket Danmark har indvilliget i.

Se video om uddannelsen af de kenyanske dykkere her:

Powered by Labrador CMS