Ny aftale sikrer bedre beskyttelse af det åbne hav
Danmark har sammen med en lang række andre FN-lande underskrevet en ny aftale, der sikrer bedre beskyttelse af det åbne hav. Det udgør to-tredjedele af verdens havareal.
Det åbne hav er hav, der er uden for national jurisdiktion, hvilket vil sige, at det ikke tilhører bestemte lande. Det er et hav, der er rigt på arter og ressourcer, men som samtidig er presset af klimakrise, biodiversitetstabet og forurening.
Derfor har Danmark sammen med en lang række FN-lande i sidste uge underskrevet en ny global aftale: BBNJ-aftalen (biodiversity beyond national jurisdiction), som gør det muligt at beskytte områder på åbent hav.
“Med den her aftale er vi landet et ambitiøst sted, som gør det muligt at udpege beskyttede områder på langt størstedelen af verdens havareal. Derfor er vi nu et stort skridt tættere på at kunne nå målet om 30 procent beskyttelse af havet i 2030,” lyder det i en pressemeddelelse fra miljøminister Magnus Heunicke.
Med FN’s biodiversitetsaftale fra december 2022 (Kunming-Montreal) er der fastsat klare mål for at stoppe det globale tab af natur og biodiversitet, og senest i 2030 skal 30 procent af verdens natur på land og i havet være beskyttet.
Udover muligheden for at udpege beskyttede områder, fastsætter aftalen detaljerede krav til miljøkonsekvensvurderinger for aktiviteter på åbent hav, og aftalen fastsætter nye regler for udnyttelse af marine genetiske ressourcer som eksempelvis enzymer, mikrober og små organismer.
“Vi er dybt afhængige af, at verdenshavet har det godt. Det spiller en vigtig rolle ved at producere en stor del af vores ilt, det er vores vigtigste CO2-lager, og det regulerer klimaet. Jeg er glad for, at vi med denne aftale tager et fælles ansvar for det åbne hav,” siger Magnus Heunicke.
Danmark har tilsluttet sig BBNJ-aftalen ved FN’s Generalforsamling i New York den 20. september, og aftalen er en tillægsaftale til FN’s havretskonvention. Aftalen træder i kraft 120 dage efter, at 60 lande i FN har tilsluttet sig og ratificeret aftalen. På nuværende tidspunkt har 68 lande tilsluttet sig aftalen.